« Våga bli bjuden | Main | Kampen som existensberättigande »

05/23/2005

När svansen skakar hunden

Blogbj Gängse visdom säger att av tio filmer så är det bara två som kommer att gå med vinst. Dessa två får helt enkelt täcka övriga åttas förluster. I år går biobranschen dåligt, man har med andra ord ännu inte hittat de där två filmerna som likt Sagan om Ringen kan ge popcornförsäljningen en boost. Jag var själv på bio igår, den danska konspirationsthrillern den tredje makten. Hade det inte varit för paret bakom oss hade biosalongen lika gärna kunnat vara mitt eget vardagsrum – öde och tomt.

Vad biografägaren lider av – och inte kan göra så mycket åt – är geografins och fysikens begränsningar. Upptagningsområdet för biografen är geografiskt begränsat – Stockholms innerstad – och filmkopian är fysiskt unik – den går bara att använda i en salong i taget. Allt detta är gamla nyheter. Något har dock hänt i den digitala världen som ställer alla gamla sanningar på huvudet. Dagens Handel kom i förra veckan med en undersökning som visade att näthandeln är vanligast i Stockholm – och i Norrland. Det är egentligen föga förvånande. I Norrland är befolkningsunderlaget generellt sett för lågt för att utbudet ska kunna bli särskilt stort. Med nätet har nu även människor i mer glest befolkade trakter det globala smörgåsbordet vid sina fingertoppar.

Fram till alldeles nyligen var tidningarnas recensenter, för att låna Bourdieu, våra enda konsekrationsinstitutioner. Deras rekommendationer var vår lag. Inte så längre. Med hjälp av ögonblicklig analys av köpmönster på sajter som till exempel Bokus.se sker en, om man så vill, demokratisering av preferenserna. Om du gör en sökning på en bok du är intresserad av kommer databasen att även ge dig förslag på andra böcker du kan vara intresserad av, baserat på andra konsumenters tidigare köp. I fallet med Bokus är denna tjänst fortfarande väldigt enkel, och tenderar att rekommendera Jan Guillou och Da Vinci-koden vad du än söker efter, men utvecklingstendensen är ändå tydlig. Andres Lokko & Co. är inte längre ensamma på täppan.

Vad det i praktiken innebär, kombinerat med den digitala världens möjligheter, är att inkomsterna har slutat att vara koncentrerade till bästsäljarna. Ett exempel: den stora amerikanska bokkedjan Barnes & Nobles har ungefär 130,000 boktitlar i sina fysiska butiker. Av dessa är det relativt få som säljer i riktigt stora volymer. Detta återspeglar helt enkelt samma geografiska restriktioner som biografägaren i Stockholm måste leva med. Samtidigt kommer mer än hälften av Amazons inkomster från försäljning av titlar som ligger utanför de 130,000 mest populära. Genom att deras upptagningsområde är globalt har geografin helt enkelt upphört att vara en faktor. De måste fortfarande lagerhålla fysiska produkter, men stordriftsfördelarna är sådana att det kan ske till låga kostnader.

Nästa steg är att även göra sig av med den fysiska produkten och helt övergå till digital distribution. Om det så gäller print-on-demand eller nedladdning av musik och film så är vinstmarginalen på varje enskilt exemplar densamma, oavsett om den säljer en miljon eller ett enda. Stigande marginalkostnader är ett minne blott. Det är detta som är den långa svansen – eller ”the long tail”. Nischen har blivit mainstream och ögonblickligt tillgänglig när som helst, var som helst, för vem som helst. Detta har långtgående konsekvenser för hela mediebranschen – och för reklambranschen. Hur når man konsumenterna i svansen? Hur påverkas mediejättarnas affärsmodeller och hur kommer de fysiska återförsäljarna att klara sig? Läs mer om den långa svansen här.

Björn Johansson

May 23, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83446234253ef

Listed below are links to weblogs that reference När svansen skakar hunden:

Comments

Ett ypperligt alternativ för fysiska återförsäljare är naturligtvis att satsa på den korta svansen. Med rosett på!

Att biografer visar filmer på samma sätt idag som för 70 år sedan, fast med THX-ljud som enda skillnaden pekar ju bara på att de inte är värda annat än de problem de verkar åstadkomma för sig själva.

Istället borde upplevelseinnehållet öka, liksom kringtjänsterna och framförallt - priset! Men då måste vi som sagt få mer också. Ökat 3D-innehåll, dofter och vibrationer och rörelser. Men också exklusiva signerande affischer, Starwars- popcorn eller samlar-give-aways.

Att möta the long tail med more of the same är en dödsdom (med viss inkubationstid iofs)

Posted by: Hans Eric Melin at May 23, 2005 5:30:39 PM