« Kampen som existensberättigande | Main | Läckra viner och krassliga män »

05/26/2005

Överträffa inte förväntningarna

Den första februari noterade vi Nokias resultat för fjärde kvartalet och det faktum att det vida översteg marknadens förväntningar och de riktlinjer (”guidance”) som Nokia givit. Vi poängterade vidare allvaret i stora prognosavvikelser, oavsett om de är på den positiva eller negativa sidan.

Idag noterar vi att Nokia nu också fått en reprimand av finska Finansinspektionen för just denna avvikelse. Som finska FI så riktigt påpekar borde Nokia ha gjort marknaden uppmärksam på att resultatet skulle bli väsentligt bättre än väntat!

Det kanske förefaller märkligt, men trovärdighet i aktiemarknaden skapar man genom att leverera i enlighet med förväntningarna, inte genom att överträffa dem.

Ylwa Häggström

May 26, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d834594b3f69e2

Listed below are links to weblogs that reference Överträffa inte förväntningarna:

» Rien ne va plus - nyheter från ädelkasinot from När jag ändå har ordet
Utan att röra en min, dvs. fullständigt deadpan, meddelar en av våra favoritbloggar, JKL Blog, att Nokia gjort alltför stora vinster och därför "fått en reprimand av finska Finansinspektionen". Det är nämligen så, förklarar Ylwa Häggström, att... [Read More]

Tracked on May 27, 2005 10:18:57 AM

Comments

Frågan är väl i och för sig: trovärdighet för vem och på vems villkor? Ett problem med den informationsintensiva kapitalmarknaden är att vad som sägs explicit och vad som tänks eller talas om implicit sällan stämmer överens. Så här skriver Geoffrey Moore i Living on the Fault line om detta:

"When actual performance exceeds estimates, these are typically the ones that appear in print. They are known to be conservative, if no other reason than that it is in the interests of both management and investment analysts to keep them that way. This gives rise to a second estimate, sometimes called the whisper number, which savy investors use as the real standard against which to calibrate the upcoming report"

Det innebär i princip att om du inte ska göra marknaden besviken så måste du överträffa förväntningarna. T o m att överträffa bara lite grann gör att du snarare underlevererade.

Fast denna gången var det väl i och för sig inte lite grann...

Samma dilemma går för övrigt att skåda inom marknadsföringen: http://melin.typepad.com/lcpm/2005/03/underpromise_an.html

Posted by: Hans Eric Melin at May 30, 2005 10:21:53 AM