« Streckkod skiljer vänner och fiender | Main | I Ekots land »

06/14/2005

Demokrati på undantag

Ska vi låta våra röster om åsiktsfrihet klinga ohörda för att inte alldeles spela bort korten i relationen till Kina, framtidens ekonomiska supermakt? Frågan dyker upp i mitt sinne efter att ha läst artikeln ”Censuren hård i Kinas medier”. Redan i början av 1990-talet byggdes (med benäget bistånd från Väst) Golden Shield, det oerhört sofistikerade systemet för övervakning och blockering ovälkommen telekom- och Internettrafik. Lägg därtill de 50.000 personer som idag på heltid arbetar för att stänga ned icke-önskade internetsajter. Ett uppmärksammat fall är landets största studentsajt som plötsligt drabbades.

Visst har det förekommit protester, men systemet finns ju kvar. Jag tar det som ett bevis för den kinesiska regimens vetskap om sin egen styrkeposition. ”Vi dikterar villkoren. Take it or leave it!” Utvecklingen känns skrämmande och frågan är om något kommer att bli bättre de närmaste åren? Räcker egentligen argumentet: ”Ja, men kineserna får i alla fall generellt en högre levnadsstandard och då får vi acceptera att demokratin sätts (lite) på undantag”.

Det värsta tycker jag är känslan av att inte ha något val. Utvecklingen går entydigt åt ett håll. Den ekonomiska makten flyttas i kinesisk favör. Vi tvingas åse en sällsam kapitalism födas. En som inte tar mer demokratiska hänsyn än vad som är absolut nödvändigt. Frågan är därför hur mycket vi skulle försämra våra långsiktiga försörjningsmöjligheter genom allt för högljudda protester mot den kinesiska regimens inskränkningar av demokratin?

Daniel Nordlund

June 14, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8344abb4c53ef

Listed below are links to weblogs that reference Demokrati på undantag:

Comments

För att inte tala om den kriminella ockupationen av det fredsälskande lilla landet Tibet!!!

Posted by: Göran Reimers at Jun 24, 2005 2:41:41 AM