« Lätt att skylla ifrån sig | Main | Den relevanta frågan till justitieministern »

06/16/2005

Fel fokus i nya högskolan

Titeln på regeringens högskoleproposition lovar gott; ”Ny värld - ny högskola”. För det är sannerligen en ny värld i högskolan; Explosionen av antalet högskolor som snabbt görs om till universitet har urvattnat kvaliteten på de akademiska utbildningarna och det elevunderlag som antas. Populistiska och flummiga kurser har skapats som lockar till sig elever i tron på jobb som egentligen inte finns. Anslagen till högskolan måste fördelas på fler vilket gör att exempelvis antalet handledarleda timmar kan vara så får som två per vecka på en c-kurs; grupparbeten blir vardag på många kurser runt om i landet.

I slutändan är det den enskilda studenten som drabbats och trots att vi idag har den högst arbetslösheten någonsin för akademiker så har vi tyvärr förmodligen bara sett börja. Därför är det sorgligt att innehållet i propositionen inte lever upp till de förväntningar som titeln skapar. 

I grunden finns det ett fel: propositionen fokuserar för mycket på vad som kommer in och för lite på vad som kommer ut; 30 miljoner ska satsas särskilt på att breda rekryteringsbasen, lottning ska avskaffas som antagningsåtgärd vid lika betyg, lokal antagning och ämnesanpassade högskoleprov. Även om dessa åtgärder till viss del är bra så känns det konstigt att regeringens fokus ligger på att få in ännu fler studenter till den redan överbefolkade högskolan. Var är åtgärderna som ska åtgärda högskolans uppenbara brister?

Ett önskepaket hade innehållit; tydligare riktlinjer till högskolorna att satsa på utbildningar med goda arbetsmarknadsutsikter, mer samarbete mellan näringsliv och högskolor i form av praktik, nyföretagande som en obligatorisk kurs på främst tekniska och ekonomiska utbildningar, kvalitetssäkring av de antagna studenternas förkunskaper, 30 miljoner till att hjälpa nyutexaminerade studenter att söka jobb m.m.

Propositionen får mig anledning att återanvända ett uttalande från Utbildningsminister Leif Pagrotsky som tidigare återgetts här på bloggen; ”Jag får ofta frågor om det är rimligt att så många människor utbildar sig till arbetslöshet idag. Då brukar jag svara att man måste ha en generös attityd till människor som vill studera vidare, de e ju de som tar risken att inte få ett arbete” (DN 050309).

David Ingnäs

June 16, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83548001169e2

Listed below are links to weblogs that reference Fel fokus i nya högskolan:

Comments