« Miljoner ur olika perspektiv | Main | Fel fokus i nya högskolan »

06/15/2005

Lätt att skylla ifrån sig

Sedan Frankrikes och Nederländernas folkomröstningar har diskussionerna om orsakerna till valresultatet diskuterats runtom i Europa. Orsakerna har varit många: folk har röstat mot Chirac, mot utvidgning, mot medlemsavgift mm.

Gunter Verheugen, tidigare utvidgningskommissionär och nuvarande kommissionär för näringsliv och industri, har i en intervju i Suddeutsche Zeitung sagt att globalisering är orsaken till den kris EU nu befinner sig i.

Verheugen har delvis rätt. EU och Europa har tappat fart gentemot andra regioner i världen. Men det går inte att komma undan sitt eget ansvar genom att enbart skylla på globalisering. Missnöjet bland Europas medborgare går att spåra tillbaka till hur de nationella regeringarna har hanterat de sk ”EU-frågorna”. Många svåra diskussioner har undvikits genom att säga ”EU har bestämt”. Att svenska politiker, ministrar, deltagit i beslutet har inte alltid förklarats.

För att ”EU-frågor” ska bli en naturlig del av debatten i de olika medlemsländerna räcker det inte med att ha en PR-kommissionär. Varje land måste naturligtvis ta sitt ansvar. Hur många är det som känner till att Bosse Ringholm har samordningsansvar för EU-frågorna i regeringen? På vilket sätt bidrar han till en klarare och tydligare europeisk diskussion i Sverige?

Mila Eklund

June 15, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d835128b6e53ef

Listed below are links to weblogs that reference Lätt att skylla ifrån sig:

Comments