« I Ekots land | Main | Lätt att skylla ifrån sig »

06/14/2005

Miljoner ur olika perspektiv

Noterar att Zlatan Ibrahimovic efter lyckade insatser i Juventus får sin lön höjd från 32 till 46 miljoner kronor per år. Det motsvarar en ökning på 43,75 procent.

Media har en förmåga att glorifiera svenska idrottsproffs med dylik löneutveckling. Något säger mig att media – och allmänheten – inte riktigt skulle inta samma ställning om Ericssons VD Carl-Henric Svanberg fick sin lön höjd från fjolårets 22 miljoner kronor till dryga 31 miljoner kronor.

Gabriel Rodau

June 14, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8347ecc1269e2

Listed below are links to weblogs that reference Miljoner ur olika perspektiv:

Comments

Det finns en avgörande skillnad och det är mätbarheten. Det är lättare för gemene man att avgöra vem som är bäst på plan jämfört med vem som är bäst i näringslivet. Dessutom förekommer knappast nepotism inom idrotten. "Foppa" har ju fått sitt jobb och sin lön på egna meriter, inte pga att hans far är hockeytränare.

Pratar vi Wallenbergare kan vi ju inte vara lika säkra.

Posted by: cyberkallen at Jun 15, 2005 2:15:38 AM

Visst är det lättare med mätbarheten hos en idrottstjärna, dock handlar diskussionen i Sverige ofta om en person är "värd" tiotals miljoner i årslön. I sken av detta så är skillnaden på hur vi i Sverige ser på Zlatan och en VDs lön i högsta grad ett tecken på dubbla standards enligt mig.

Posted by: Johan at Jun 15, 2005 12:43:41 PM

En annan avgörande skillnad är att idrottsmän, vanligtvis, inte får högre lön om de inte har presterat den senaste säsongen. Inom näringslivet tas inte alltid sådana hänsyn.

När det handlar om glorifiering av idrottsmän som tjänar mycket - just nu rapporteras dagligen om svenska hockeyspelare i NHL som får sina löner sänkta med det nya lönetaket som gäller. Låt vara att sänkningen sker från en extremt hög nivå till en något lägre, men ändå...Jag undrar hur ofta samma sak händer inom svenskt näringsliv?

Posted by: Fredric Kjellberg at Aug 4, 2005 12:14:03 PM