« Förgänglighetens marknad | Main | Parallella världen »

07/04/2005

Det kokar i den finska blogsfären

Sedan början av veckan har det kokat i blogsfären i Finland. Orsaken är att den ansedda restaurangen Lehtovaara i Helsingfors skickat ett kravbrev på 80 000 euro till Herkko Hietanen för att han publicerat sin reklamation till restaurangen på sin blog.

Restaurangbesöket skedde i december 2003 och reklamationen är daterad i januari 2004. Då Hietanen i augusti i fjol fortfarande inte fått någon respons från restaurangen publicerade han reklamationen på sin blog. Hietanen är dessuom ordförande för föreningen Electronic Frontier Finland som försvarar yttrandefrihet på Internet.

Incidenten har debatterats sida upp och sida ner i de finska bloggarna. Också finsk media, bl.a. finanstidningen Taloussanomat och Finlands ledande dagstidning Helsingin Sanomat, har uppmärksammat händelsen. Redan i söndags noterades Hietanens blog som världens hetaste på BingBong och slår man upp ”Lehtovaara” på Google.fi listar söktjänsten Hietanens reklamation som tvåa.

De flesta större bolag – speciellt de inom servicebranschen – har förstått att god kundservice är nyckeln till framgång. Och får bolaget kundklagomål kommer man ödmjukt ihåg uttrycket ”kunden har alltid rätt” och är noggrann med att gottgöra saken på ett eller annat sätt.

I kravbrevet hotar restaurangens ägare Antero Molander att göra en polisanmälan om inte Hietanen åtgärdar situationen. Hietanen i sin tur skrev på måndagen på sin blog att han inte kommer att ta bort skriverierna från webbsidorna. Enligt rättsvetare får man publicera kritiska recensioner om företag på Internet. Att skriva felaktiga påståenden är straffbart.

Man kan bara spekulera i hur mycket fallet överhuvudtaget uppmärksammats ifall Molander aldrig tagit till rättsliga åtgärder i första hand. Kravbrevet har på en vecka skapat mycket mera synlighet än vad bloggen gjort totalt före Molanders reaktion. Hietanen uppger på sin blog att bloggen nu får 70 000 hits dagligen. Ämnet diskuteras t.o.m. i babytidningen Vauva.

Om det var någon som för en vecka sedan inte visste vad Lehtovaara är, så är den saken nu korrigerad. Tack vare mediauppmärksamheten har Lehtovaara blivit stämplad för en lång tid framöver. Kanske Molander borde ha bekantat sig med hur bloggvärlden fungerar eller anlitat en PR-byrå innan han postade skadeståndsbrevet?

/Jonna Varhama
JKL Helsinki

July 4, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8342487a053ef

Listed below are links to weblogs that reference Det kokar i den finska blogsfären:

» Finsk bloggare stämd av restaurang from bisonblog
Ett tydligt exempel på hur ryktesterrori [Read More]

Tracked on Jul 4, 2005 4:41:48 PM

» Kulturjournalistik som konversation - bloggar och dagstidningskritik from mymarkup.net
Vad gör man som bloggare och författare och man får en orättvis och missvisande "recension"? Biter tillbaka så klart. Eva... [Read More]

Tracked on Jul 4, 2005 9:15:34 PM

Comments

Så det kan gå...

Posted by: Havsglimten at May 10, 2008 12:33:39 AM