« 1 juli - en seger för ...? | Main | Det kokar i den finska blogsfären »

07/04/2005

Förgänglighetens marknad

Almedalslogga_110px
Jodå, vi är också på plats i Almedalen. Olof Palme som en gång skapade institutionen skulle förmodligen både bli rörd och förfärad om han vore här idag. Det förra - därför att det sker tanke- och åsiktsutbyte som har sin plats i ett demokratiskt och öppet samhälle, och det senare - därför att det plöjs ner så mycket pengar och därmed blir en i första hand kommersiell och kapitaliserad arena. Och förgänglig. Få av alla insatser denna vecka som kostar mycket pengar kommer att lämna något avtryck i världshistorien. Orsaken är det enorma överskottet på marknaden.

Nästan 250 seminarier och arrangemang är anmälda denna enda vecka, läser jag på arrangörens hemsida. Och redan nu spår Barbro Hedwall på DN från morgonpanelens samtal i TV4 att det kommer att explodera ännu mer nästa år. Kampen om utrymmet i nyhetsrapporteringen har börjat. SSU:s kampanjstyrka i röda t-shirtar syns hittills bäst på stan och i vimlet. Timbro drog vinstlotten som fick förstatjing i 8-nyheterna med rapporten om att svenska myndigheter lägger ner dryga två miljarder på opinonsbildning varje år. En rejäl del av dem spenderas med all säkerhet under just denna vecka.

"Arrangemanget vi älskar att hata", skrev DN:s ledarsida igår. "7-dagars mingelparty", är ett annat namn. Fåfängans fyrverkerier, skulle man kanske också kunna benämna aktiviteterna här. Med Visby som grekisk agora speglar vi oss mot varandra; opinionsbildare, politiker, lobbyister, intresseorganisationer, partier, journalister, ledarskribenter och proffstyckare. Men, som Al Pacino ler i filmen Djävulens advokat; "Vanity is definetely my favourite sin". Inget fel med det. Sådana är vi, som deltar på årets jättescoutläger för fåfänga fakirer.

Tove Lifvendahl

July 4, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8342498f653ef

Listed below are links to weblogs that reference Förgänglighetens marknad:

» Tove cynisk? from Researcher 2
Förra MUF-ordföranden och numera PR-kvinna på JKL, Tove Lifvendahl, verkar nästan lite delad inför Almedalsveckan och allt pr-blingbling."Fåfängans fyrverkerier, skulle man kanske också kunna benämna aktiviteterna här. Med Visby som grekisk agora spegl... [Read More]

Tracked on Jul 7, 2005 8:20:00 PM

Comments