« Parallella världen | Main | På 216-årsdagen »

07/14/2005

JK på villovägar

Justitiekansler (JK) Göran Lambertz beslutade tidigare i år att inte begära avsked för den domare i Högsta domstolen (HD) som funnits skyldig till att ha brutit mot sexköpslagen. För att JK ska kunna begära avsked statuerar regeringsformen att domaren ”har visat sig uppenbarligen olämplig att inneha tjänsten”. Så ansåg JK inte var fallet. Detta beslut väckte betydande kritik från såväl politiker, journalister som allmänhet. Men JK, liksom HD:s ordförande, ställde sig frågande till kritiken. Den senare tyckte tydligtvis att den rätta strategin givet situationen var att dra skämt om sexköp. Konstigt nog var det få som uppskattade den taktiken. Många blev så upprörda att de till och med krävde att HD-ordföranden skulle avskedas, eller i alla fall avgå frivilligt. Om dessa krav är rimliga må vara osagt.

Nu har i alla fall, något omotiverat utifrån JK:s officiella uppgifter, Göran Lambertz skrivit en debattartikel på DN Debatt som på lätt förvirrat manér försvarar HD-ordförandens uppträdande samt kritiserar dess kritiker. Göran Lambertz skriver i artikeln att han egentligen inte är ”den lämpligaste att försvara lagen” då det kan misstänkas att han gör det för att rättfärdiga sitt eget beslut. Han har helt rätt. Frågan är då varför han i huvudtaget tar sig an uppgiften. I Göran Lambertz utspel blandas sedan obskyra jämförelser mellan HD:s oberoende i Zimbabwe respektive Sverige med klichéaktiga allusioner till Bibeln; ”vi får hoppas att stenarna i varje fall har kastats av personer som själva är utan skuld”.

Månne borde Göran Lambertz utnyttja sommarledigheten för att betänka sin egen skuld i frågan. Om JK, och HD för den sakens skull, vill återfå den breda allmänhetens förtroende krävs såväl en bättre förståelse för omvärlden som en kraftigt reviderad kommunikationsstrategi.

Gabriel Rodau

July 14, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8344d75da53ef

Listed below are links to weblogs that reference JK på villovägar:

Comments

Vilken skuld menar du att JK skulle ha - han har gjort sitt jobb och dessutom stått upp för sitt beslut och försvarat det mot osakliga påhopp från politiskt korrekta kommentatorer.

Idag försökte han förklara lite grundläggande fakta om vad som krävs av en rättsstat. Men uppenbarligen överskattade han intellektet hos sina läsare...

Det här landet behöver fler ämbetsmän som törs fatta obekväma beslut även när pöbeln skriker sig hes för att få se en hängning.

Posted by: Leffe at Jul 14, 2005 7:27:03 PM

Jag kan bara hålla med dig i vikten av att ämbetsmän vågar fatta obekväma beslut.

Den ”skuld” som jag (något sarkastiskt) syftade till är den ”skuld” som Göran Lambertz, utifrån Nya testamentet, påtalar att människan ska vara fri från innan den kritiserar någon annan. Det jag, möjligen utan framgång, försökte implicera var att ingen människa är utan skuld, men att det inte bör hindra någon från att väcka kritik mot annan. Dock tycker jag att det är viktigt att vara tydlig i budskapet, något jag anser att Göran Lambertz inte var. I mina ögon är hans inspel inget annat än ett illa förtäckt försvar av det egna agerandet.

För övrigt vill jag påpeka att jag i mitt blogginlägg aldrig tog ställning i den ursprungliga sakfrågan, JK:s beslut, vilket jag inte heller avser att göra nu.

Posted by: Gabriel Rodau at Jul 15, 2005 10:29:43 AM

Jag har svårt att se bristen på tydlighet i budsakp - men jag är kanske lite miljöskadad som jurist.

Posted by: Leffe at Jul 16, 2005 12:40:33 PM