« JK på villovägar | Main | Ytterligare en myndighet? »

07/14/2005

På 216-årsdagen

Tricoloren
Kosmopolitisk smältdegel och inåtriktad navelskådare. General de Gaulle och Jean-Paul Sartre. Landet annanstans låst i ett evigt 60-tal där röda sportbilar och vackra människor med vita halsdukar och svarta solglasögon glider längs Rivierans mjuka sluttningar ner mot det ständigt blå Medelhavet. En vit duk för var och en att projicera sina drömmar om kärlek och det ljuva livet på. Det är en av de många bilderna av Frankrike.

Frankrike är också landet som en gång var en politisk och militär supermakt med kolonier i alla världsdelar och anspråk på att vara civilisationens kyrktupp längst upp på den geopolitiska spiran. Fantomsmärtorna gör sig fortfarande påminda och leder till politiska konvulsioner varje gång omvärlden tränger sig på med bud om en annan världsordning. Det är sen höst i Frankrike, trots arsenalen av kärnvapen, trots medlemskapet i G8 och FN:s säkerhetsråd, och trots att man i spegelbilden fortfarande har på sig EU:s gula ledartröja.

Frankrike från insidan är ett helt annat land. Efter ett år i Provence och flera återbesök är jag fortfarande förtrollad av alla dofter och smaker, vyernas bröstkramande skönhet och den vardagliga stoltheten över alla de små saker som sammantaget formar en kultur. Fransmannen i gemen är inte emot världen, men tjurskalligt övertygad om sin rättmätiga och centrala plats i den. Även om den politiska lyskraften har falnat till en stilla glöd är Frankrike alltjämt en kulturell magnet och dess parnass är fortfarande de intellektuellas motsvarighet till K2.

Det slår mig att det kanske är just denna motsägelsefullhet som utgör lockelsen i landet vi älskar att hata, men ändå älskar. Grattis på födelsedagen.

Björn Johansson

July 14, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83551c1ae69e2

Listed below are links to weblogs that reference På 216-årsdagen:

Comments