« På 216-årsdagen | Main | JKL Blog tar semester »

07/15/2005

Ytterligare en myndighet?

Regeringskansliet skakas av skandalerna om att en tjänsteman lurat till sig pengar. Tjänstemannen misstänks ha beviljat bidrag till sig själv om totalt 875 000 kronor. Detta avslöjande gör att många av oss frågar oss hur omfattande är bidragsfusket är. Hur många fiktiva föreningar får bidrag? Hur stora är summorna som landar i fel fickor? Regeringens interrevision bör nu snabbt reda ut vad som hänt, hur det har varit möjligt samt göra förändringar i såväl organisation som beslutshierarkier för att detta inte ska kunna upprepas.

Demokratiminister Jens Orback säger sig vilja skapa en ny myndighet för ”Regeringen ska inte dela ut den här typen av pengar”. Att Orback vill skapa en ny myndighet gör väl ingen förvånad. Att tillsätta en utredning eller skapa en ny myndighet verkar betyda att man tar frågan på allvar. Det är inte alltid så. Utredningar är lätta att glömma och gömma i skrivbordslådan och myndigheter finns det redan så gott om att ingen kan hålla reda på vad respektive myndighet gör.

Regeringen vet inte hur många myndigheter som finns. Enligt Riksdagens utredningstjänst, RUT, finns det 238 myndigheter. Sedan 2000 har 34 nya myndigheter startats, om man räknar dem med eget bokslut. Förutom dessa finns även lokala och regionala myndigheter. Behöver vi verkligen ytterligare en myndighet? Går det verkligen inte att finna en annan lösning? Varför inte låta någon av de myndigheter som existerar ta ansvar för utbetalning av bidrag? Att nästan en miljon kronor har betalats ut till icke-existerande verksamhet väcker dessutom frågan om alla bidrag verkligen behövs...

Mila Eklund

July 15, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8344dab1953ef

Listed below are links to weblogs that reference Ytterligare en myndighet?:

Comments

Utredningar är ett nödvändigt underlag för att kunna lägga ett förslag till riksdagen om lagändringar. Det är ett krav i grundlagen. Utredningar är därför helt nödvändiga i regeringens verksamhet.

Men om man inte förstår eller tror att ens läsare inte förstår så kan man naturligtvis skriva att de är ett sätt att gömma frågor...

Att skapa myndigheter för att ta över förvaltningsuppgifter från regeringen är inte samma sak som att starta nya ideologiproducerande myndigheter. Det senare är ett alltför vanligt oskick, men det förstnämnda är faktiskt bra. Regeringen ska inte sköta enkla förvaltningsuppgifter, det ska myndigheter göra.

Posted by: Leffe at Jul 16, 2005 12:36:26 PM