« Risken med att starta för tidigt | Main | Kommissionen – det nya Hylands hörna? »

08/24/2005

Konsten att byta eftergifter

Den senaste tidens diskussion om EU:s återinförda textilkvoter mot Kina lär knappast ha undgått någon. Europeiska klädföretag med stora delar av sin produktion i Kina drabbas hårt och vissa riskerar rent av konkurs. Thomas Östros har protesterat till EU-kommissionen krävt en kraftig höjning av importkvoterna. Man kan inte annat än hoppas att han vinner gehör hos handelskommissionär Peter Mandelson som tidigare sagt sig vara emot kvoter.

Kinas textilexport är dessvärre inte den enda stötestenen i Världshandelsorganisationen WTO – textilier utgör inte ens ett av de mer kontroversiella förhandlingsområdena. Frågor som det för EU så känsliga jordbruksområdet är långt mer omtvistade. Samtidigt rycker ministermötet i Hong Kong i december allt närmare och här har inte minst EU har ett intresse av en positiv utgång. EU – som successivt tagit över USA:s roll som ledare i de handelspolitiska förhandlingarna – har varit initiativtagare till både bildandet av WTO och den innevarande Doharundan. Ett misslyckande att driva förhandlingarna framåt skulle få återverkningar på hela det multilaterala systemet och således innebära en stor legitimitetsförlust för unionen.

Kanske är emellertid den krisstämning som nu tycks råda inte enbart negativ för utvecklingen; vissa bedömare hävdar t.o.m. att detta är en nödvändig ingrediens för att erhålla nödvändig politisk vilja för parterna att byta eftergifter med varandra – allt enligt den i förhandlingarna rådande ”ge-och-ta”-logiken. Återstår att se om Mandelson lyckas överbrygga rådande åsiktsskillnader med motparterna. Ett fortsatt fokus på defensiva intressen är hur som helst inget som kommer bidra till att ambitionsnivån ökar fram till mötet. Fortsättning följer… 

//Jonas Mjöbäck

August 24, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83453f93f53ef

Listed below are links to weblogs that reference Konsten att byta eftergifter:

Comments

Jonas,

Tacksam Du skriver mer om detta ämne. Varför inte ett litet papper till nästa rond?

Hur skulle Östros bete sig om Sverige hade en stor inhemsk textilindustri? Skulle han börja sticka tröjor på heltid? Eller bara halvtid?

Fortsättning får gärna följa...

//LOL

Posted by: LOL at Aug 25, 2005 8:13:00 PM