« JKL Blog tar semester | Main | Nätsäkerhet säljer »

08/09/2005

Sysselsättning eller ej - det är frågan

Söndagen den 7 augusti var det så dags för Göran Perssons Björkvikstal. En sommarlång dvala var slut. På ledarplats uppmanade s-märkta Aftonbladet Persson att "återta initiativet i paradgrenen: sysselsättningen". Och jobb en masse var just vad statsministern bjöd på; snöskottare, gardinupphängare och dylikt ska sysselsätta "flera tusen" det närmsta året, kosta sunda statsfinanser om det så är nödvändigt. I ett Sverige där en alltför stor del av befolkningen står utanför arbetsmarknaden är det lätt att ta till drastiska och konstgjorda metoder.

Men i slutändan faller allt tillbaks på vilken grundinställning vi som bor i och bygger samhället har. Vill vi arbeta och bidra till den gemensamma välfärdsstaten eller vill vi helst vara... lediga? Aftonbladet - tidningen som vill att Göran Persson ska satsa på "paradgrenen" sysselsättning - har hur som helst inte riktigt tagit ställning i den aktuella frågan. Dagen efter Björkvikstalet bullar densamma tidningen nämligen upp med såväl "Den lates bibel" som "Expertens bästa råd - fem lagliga sätt att slippa jobba".

Om ett drygt år går vi svenskar till val - ett val som kanske mer än någonsin kommer att handla om just sysselsättning. Och ett val som kanske framförallt kommer att bli ihågkommet som valet då det individuella ansvaret gentemot kollektivet sattes i fokus. Vi har ett spännande valår framför oss.

//Gabriel Rodau

August 9, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8351d5b6b53ef

Listed below are links to weblogs that reference Sysselsättning eller ej - det är frågan:

Comments