« Siffror enkel väg till genomslag? | Main | PR pros weigh in on blogs »

09/26/2005

Et politisk eventyr?

Soria Moria har en viktig rolle i norsk eventyrhistorie. I dag starter Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet forhandlinger om å danne en ny rød-grønn regjering. Forhandlingene finner sted på konferansestedet Soria Moria. Ser vi starten på et nytt politisk eventyr eller et mareritt?

Det tre partiene med deres ledere i spissen har i fire år jobbet hardt for å få velgernes tillit for å danne en rød-grønn flertallsregjering. I dag, 14 dager etter at velgerne ga dem mandatet, starter de politiske forhandlingene.

Alle sier det blir vanskelige og tøffe forhandlinger. Uenigheten er stor på viktige områder som miljø, energi og utenrikspolitikk. Partiene er også uenige på mer symbolske områder som ulvens fremtid i Norge, kontantstøtte og skolemåltid i skolen. Likevel er det ikke en eneste person som følger forsk politikk som tror at forhandlingene avsluttes uten at de er enige om å danne ny regjering.

Arbeiderpartiets leder og påtroppende statsminister Jens Stoltenberg har lagt hele sin prestisje i prosjektet ”Skaff Norge en flertallsregjering!”. Stoltenberg må lykkes og han har et samlet parti, et godt valgresultat og stor fremgang i ryggen.

Senterpartiet har solid erfaring fra å forhandle med andre partier om regjeringsmakt. Partiets historie preges også av å være makt- og kompromissorientert. På mange områder ligger partiets politikk et sted mellom Ap og SV. Derfor vil partiet spille en viktig rolle for å finne nye kompromisser. Senterpartiet ønsker makt, og den får de nå gjennom et samarbeid med de to røde partiene.

SV gjorde et mye dårligere valg enn mange hadde trodd. Partiet går inn i forhandlingene med mindre selvtillit og styrke enn de håpet. Mange frykter at partiet vil bli ”spist” av de andre og særlig Ap. I SV er det flere som ser på regjeringsdeltakelse med skepsis og frykter at partiet ikke vil få mye gjennomslag for sin politikk. Likevel har partileder Kristin Halvorsen lagt stor vekt på at dette er en historisk sjanse for SV til å komme i posisjon for å få gjennomført sin politikk. Det har tatt partiet 30 år å komme dit. De lar ikke sjansen gå fra seg. 

Vi står foran tre uker med forhandlinger. Vi får oppslag om ”sterk uenighet”, ”trusler om brudd” og ”krise i forhandlingene”. Men resultatet er gitt. Om fire uker fra i dag, nærmere bestemt mandag 17. oktober, dannes en ny rød-grønn regjering. Og det er teksten fra det nye eventyret på Soria Moria som forteller hvilken politikk som skal føres de neste åra.

//Frode Jacobsen

September 26, 2005 | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8351f94d053ef

Listed below are links to weblogs that reference Et politisk eventyr?:

Comments