« Lönsam varumärkesorientering | Main | Frisyrer kontra sakfrågor »

09/05/2005

Leder TV-debatten till omprövning av valstrategi?

Behållningen av gårdagskvällens partiledaredebatt i TV och radio var att de gamla argumentationsuppläggen hade svårt att bära. D v s ”De borgerliga vill att de sjuka och arbetslösa ska betala skattesänkningar för de rika” (Persson och övriga vänsterkartellen) respektive ”Regeringen har bara en politik för bidrag, inte för jobb” (Reinfeldt och valalliansen). Det kändes som att båda lägren underskattar väljarna.

Idag följer de mesta med vad som händer såväl globalt som lokalt. Man har internet, internationella nyhetskanaler och fortsatt hygglig lokal media, inte minst genom de nya gratisutdelade storstadstidningarna. Det är lättare att idag se samband mellan strypt oljetillgång och världskonjunkturen som i sin tur påverkar förutsättningarna för svensk ekonomi. De flesta vet att det är på marginalen som svensk politik kan förändra förutsättningarna för företagandet. Den marginalen ska inte underskattas vad gäller att få ett bra näringsklimat men vad kan Sverige sätta emot en global konjunktur som beror på faktorer som våra politiker inte kan påverka?

De som lever i en verklighet med arbetslöshet, illa fungerande administrativa system inom socialförsäkrings- och arbetslöshetsförsäkringssystemen, illa fungerande äldrevård, köer till operationer, ”vardagsbrottslighet” etc har nog också svårt att ta till sig retoriken att ”borgarna kommer att riva välfärden”. Många upplever nog redan att välfärden är på dekis och många ser ändå sammanhanget mellan företagande och skatteintäkter. D v s får man inte fart på tillväxten så klaras inte välfärden.

Idag funderar säkert statsministern igenom om den strategi han följt det senaste halvåret bär gentemot väljarna. Jag tror det är nödvändigt med en omprövning för att kunna matcha en allt självsäkrare valallians. Det finns fortfarande tid med ett nytt upplägg; ”Sverige behöver lägga om kurs, vi måste förnya våra välfärdssystem men framförallt måste fler i arbete. Därför genomför vi nu en ny politik för att våra företag ska kunna stärka sin konkurrenskraft och för att fler ska våga starta eget”. Ett sådant upplägg kombinerat med en ödmjuk hållning inför de svårigheter ett litet land har på ett stormigt internationellt marknadshav skulle kunna skapa nytt förtroende.

Samtidigt bör också valallianspartierna fundera igenom sin kommunikation, att man tar sin utgångspunkt i den enskilde individen och att man inte bara talar i generella termer om företagande och välfärd. Hemma i stugorna måste väljaren kunna identifiera sig med ”sin” partiledare, man måste få ett mer personligt tilltal. I det avseendet fanns det igår kväll en del i övrigt att önska.

Ytterst kommer valet om ett år att handla om regeringsfähighet. Båda sidorna har gott om tid att visa vad man kan respektive skulle kunna. Det nya med gårdagens debatt var att det finns ett valalternativ som är på väg att kunna mäta sig i trovärdighet med sittande regering. Därför ser det denna gång ändå ut att bli en match om regeringsmakten. Och bara det gör ju att politiken blir lite mer spännande.

//Dan Ericsson

September 5, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83554025e69e2

Listed below are links to weblogs that reference Leder TV-debatten till omprövning av valstrategi?:

Comments