« September 2005 | Main | November 2005 »

10/31/2005

Att undvika ”neg-ordet”

Under medieträningar stöter vi på situationer då intervjuade ”speglar” frågorna, dvs använder delar av frågan som byggsten i det egna svaret. Det är olyckligt eftersom svararen då tar motståndarens ord i sin egen mun. Även om det kompletteras med ett ”inte” så sitter ändå effekten där: ”Vi har inte problem” ”Det är inte en katastrof” osv.

En som till fulländning behärskade denna teknik, att undvika ”neg-ordet”, var Lars Ohly i Agendas utfrågning om han var kommunist. Han gav många exempel på varianter av ”Jag använder inte det begreppet, begreppet har skymt visionen” osv.

Under den 9 minuter och 20 sekunder långa intervjun förekommer ordet ”kommunist” i nästan varenda fråga från Lars Adaktusson. Från Lars Ohlys mun hörs ordet fyra gånger, men ordet ”begrepp” 21 gånger.

//Mart Maandi

October 31, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (0) | TrackBack

JKL i Sydsvenskan

Från gårdagens Sydsvenskan: PR-byrån JKL låter sina konsulter blogga, både på svenska och engelska, som   en sorts gratis omvärldsbevakning. Målet: att stärka varumärket hos   nuvarande och potentiella kunder. En drivande person för projektet är Billy McCormac.

– Bloggen är ett komplement till vår tidning (PDF) som är mer akademisk och som   kommer mera sällan. PR-konsulten Hans Kullin som också bloggar tyckte dessutom att detta har "dammat av" JKL:s varumärke, säger Billy McCormac.

  JKL skriver aldrig för eller om sina pr-kunder på bloggen.
  – Det skulle bli ohållbart för vår trovärdighet. Vi har en nedskriven policy för vad som gäller för bloggandet, och den utarbetade vi genom att blogga internt några månader först innan vi öppnade bloggen för läsning. På så vis kände vi oss fram till en bra linje.

Så vad är avgörande för en idédrivande bloggs genomslag?
  – Det måste finnas en tro på iden. Om man tittar på PM Nilsson i Expressen, så använde han ”Ok, jag hakar på” som underrubrik till sin blogg. Det låter ju inte som ett särskilt starkt mission statement, precis.

October 31, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (0) | TrackBack

Partiledare uppmärksammar bloggarna

G_ran332Som framgår av detta blogginlägg så betyder bloggandet alltmer för partiledarna. Även om de inte har egna bloggar inser man dess betydelse för opinionsbildningen såväl på nätet som i den allmänna debatten. Hur är det med övriga partiledare? Scannar de bloggar lika målmedvetet som Göran Hägglund?

//Dan Ericsson

[Via Gudmundson]

October 31, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (0) | TrackBack

Quote of the day

From the Forbes cover story on blogs: "Bloggers are more of a threat than people realize, and they are only going to get more toxic. This is the new reality," says Peter Blackshaw, chief marketing officer at Intelliseek, a Cincinnati firm that sifts through millions of blogs to provide watch-your-back service to 75 clients, including Procter & Gamble and Ford. "The potential for brand damage is really high,"says Frank Shaw, executive vice president at Microsoft's main public relations firm, Waggener Edstrom. "There is bad information out there in the blog space, and you have only hours to get ahead of it and cut it off, especially if it's juicy."

But Forbes offers some questionable advice about how to deal with "lowlife bloggers":


"BASH BACK.
If you get attacked, dig up dirt on your assailant and feed it to sympathetic bloggers. Discredit him."

I couldn't agree more with Business Week's Stephen Baker on this one: it could blow up in your face. If it leaks out that a company is "digging up dirt" on critics, the ensuing brand damage would be far more extensive than anything a rogue blogger could muster.

//Billy McCormac

October 31, 2005 in Posts in English | Permalink | Comments (0) | TrackBack

10/28/2005

Rätt vägval för centern?

Temo väljarundersökning som presenterades idag visar att socialdemokraterna backar och de borgerliga partiernas försprång i opinionen ökar igen. Skillnaden mellan blocken är nu 8,3 procentenheter, en ökning med 3,6 procentenheter.

Två reflektioner:
- Socialdemokratins uppgångsfas under hösten är bruten och de tappar återigen. De tappar också tydligt till Junilistan vilket motsäger Perssons tes om att Junilistan skulle vara Sveriges tories.
- Centerpartiet fortsätter att tappa. Maud Olofsson är medial och populär bland journalister men hon lyfter inte partiet. Är den liberala vägen rätt strategi för centerpartiet?

Pär Henriksson

October 28, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (2) | TrackBack

10/27/2005

Live-blogging från JKLs frukostseminarium om bloggar

Imgp1253Är bloggen död? Tvärtom, det skapas fler bloggar än någonsin i Sverige, konstaterade Erik Stattin som var förste föreläsare på dagens frukostseminarium om bloggar på JKL. Han menade istället att det är många som vill se bloggdöden och att det är därför den ibland diskuteras. Erik Stattin driver bloggen mymarkup.net, en av de tidiga bloggarna i Sverige.

Imgp1257_1Vi fick också lära oss att bloggar kan vara ett kraftigt marknadsföringsinstrument för böcker. Många inlägg på bloggarna gör att försäljning av en bok sätter fart enligt Nicklas Lundblad, doktorand i informatik tillika vd för e-hadelskammaren, som berättade om en studie gjord av Tomkins et al. Studien visar upp en stark positiv korrelation mellan bokförsäljning och bloggaktivitet. Imgp1258_1

I studien fanns även böcker som inte var i lanseringsfasen för att minska påverkningen av andra faktorer som reklamkampanjer mm. Eftersom bloggaktivitet föregick försäljningsökningen menade Nicklas Lundblad att bloggen kan ses som en kristallkula. Möjligheten av att använda bloggosfären för att sammansätta virtuella fokusgrupper framfördes också.

Imgp1262Varför ska man bevaka bloggar, frågade Alexander Mason från Observer. Enligt honom är bloggar bra att bevaka därför att de ger tillgång till:

 Early warning – tidig varning om att något kan blåsa upp i större medier

 Nya idéer – bloggar kan ha intressanta infallsvinklar på produkter och ämnen

 Internationella trender – bloggosfären har inga nationella gränser

 Skvaller – anonymitet gör det lätt att uttala sig

Alexander Mason gick också igenom de mest diskuterade ämnena i bloggosfären jämfört med traditionell media:

Bloggosfären

1. Politiska spelet
2. Skatter
3. Utbildning
4. EU
5. Ekonomi               

Traditionella medier

1. Politiska spelet
2. Utrikesfrågor
3. Kriminalitet
4. Rättsliga frågor
5. Medicin/hälsa      

Imgp1267Billy McCormac framförde exempel på företag som använt bloggosfären till sin fördel och de som har påverkats negativt. GMs VD-blogg är ett bra exempel på hur ett företag kan använda bloggar för att kommunicera med sina kunder och andra intressenter. Bloggen har blivit omskriven i flera stora tidningar som New York Times, Financial Times, Business Week, Wall Street Journal, Ad Age och USA Today, där GM har fått idel ros för sitt bloggintitiativ.

Det finns också skräckexempel som för låsföretaget Kryptonite. En cykelintresserad person la ut en liten film om hur deras cykellås gick att lirka upp med hjälp av en penna. Företaget reagerade inte på bloggarens kritik och storyn spreds snabbt till andra bloggare och etablerade medier. Hela affären beräknades kosta låsföretaget 10 miljoner dollar, en inte oansenlig summa givet att dess årliga omsättning ligger på drygt 25 miljoner dollar.

Imgp1276Seminariet avslutades av Tove Lifvendahl som utifrån JKL och kunders erfarenheter, gav tips för företag som funderar på att ge sig in i bloggosfären. Det finns tre grundläggande delar att förhålla sig till: publicering/kommunikation, bevakning/analys samt samarbete/inspiration. Här fungerar inte traditionella sätt att förhålla sig till utomstående aktörer; pressmeddelanden och hårda tag mot dem som kritiserar företaget kommer bara att förstärka avståndet till omvärlden. Istället handlar det om att se den stora potential till utveckling och feedback som bloggen medför – givet att hygienfaktorerna är uppfyllda; äkthet (allt annat straffar sig förr eller senare), mod att släppa taget (kräver delvis ny kultur) samt en grundläggande respekt för dem som tar sig tid att ha åsikter.

//Daniel Wennick

October 27, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (1) | TrackBack

10/26/2005

Brand schizofrenia

I det senaste numret av Forbes reflekterar den gamle varumärkesgurun, och på senare tid varje pr-byrås bäste vän, Jack Trout över varumärkesidentitet. Hans slutsats har hörts många gånger förut men tål att upprepas – starka varumärken har en distinkt personlighet. Vi vet vad vi kan vänta från tid till annan av dem och vi blir inte överraskade i negativ riktning.

Ett av huvudexemplen på dålig varumärkesvård menar han är GM som genom otaliga brand extensions slätat ut personligheten hos sina varumärken till en oigenkännlig smet. Det samma menar han gäller Mercedes som genom sitt spektrum av nya modeller i alla storleksklasser och segment är på väg i samma riktning. Han har säkert rätt. Men, han missar att ställa en intressant fråga, tycker jag. Hur kommer det sig att några av världens (historiskt sett) mest framgångsrika företag är på väg att föröda sitt varumärkeskapital (förutsatt att Trout har rätt i sitt resonemang)? Kanske är det inte hans uppgift att svara på men det skulle varit spännande med ett försök till svar från hans renommérade penna. Hur går tankarna hos de ansvariga vid MB när de bestämmer sig för att Mercedes ska bli bilen genom hela livet, såväl för sportbilsfanatikern, som direktören och barnfamiljen? Rimligen har beslutsfattarna tonvis med kundundersökningar och fokusgrupper som stöd för sitt beslut och lika mycket egen erfarenhet och varumärkesteori.

Jag har inte svaren på frågan men delar i princip Trouts analys. Framgångsrika brand extensions beror av en rigorös kontroll av positionen och varumärkeslöftet. Därför känns Mercedes-fallet så intressant eftersom det, enligt samma teori, helt uppenbart avviker från den.

//Daniel Nordlund

October 26, 2005 | Permalink | Comments (2) | TrackBack

10/25/2005

DN säger upp sitt samarbete med TT

Hädanefter ska DN inte samarbeta med TT, enligt Journalisten. Detta kommer att ställa hårdare krav på DNs redaktion och nya bevakningsrutiner kommer att införas.

//Daniel Wennick

October 25, 2005 | Permalink | Comments (0) | TrackBack

10/24/2005

Amerikaner bloggar bort en halv miljon arbetsår i år

Utifrån en analys gjord av Advertising Age, rapporterar Resumé om amerikaners bloggvanor. 35 miljoner amerikaner, motsvarande en fjärdedel av arbetskraften, antas blogga på arbetstid. Deras genomsnittliga bloggande beräknas uppgå till 3,5 timme per vecka.

//Daniel Wennick

October 24, 2005 | Permalink | Comments (0) | TrackBack

Pols cultivate bloggers

1005blogrow1From Blogometer: "House GOPers met 10/20 with conservative bloggers on Capitol Hill, the first event of its kind for the House caucus. It was the 2nd officially sanctioned GOP blog event since the '04 convo in NYC, following last week's RNC conf. call with Ken Mehlman (see 10/13 Blogometer). This event was both an attempt to make a connection with friendly bloggers, call attention to fiscal matters and, not least, make sure both the MSM and bloggers know that they're doing so."

The Blogometer attended, along with Justin Hart of Right Side Redux, Ian Schwartz of The Political Teen, Matt Margolis of Blogs for Bush, Eric Pfeiffer of NRO's The Buzz, Matthew Sheffield of MRC's News Busters, Tim Chapman and Mary Katherine Ham of Townhall.com (representing the Capitol Report and C-Log blogs, respectively), Pat Cleary and David Kralik from lobby org. NAM, writing for their Manufacturers' Blog and also representing RedState, Kevin Aylward of Wizbang, and the presumably pseudonymous Flip of Suitably Flip.

"House GOP spokespersons said they plan to start sending "feeds" to bloggers -- not just talking points, but audio and video tape as well."

"Whether intended or not, the nature of the event likely had a disarming affect on the bloggers present. Not just the procession of luminaries and the swank digs (with a great view down the Mall, as GOP handlers pointed out more than once), but also the parade of news cameras and MSM journalists who attended the middle stretch. Add to that, the caucus also filmed and photographed the event for its own purposes. While the interest in forging ties with amateur bloggers seemed genuine, it was also a rolling photo-op -- for the benefit of not just the MSM, but the blogosphere as well."

//Billy McCormac

October 24, 2005 in Posts in English | Permalink | Comments (0) | TrackBack