« Brand schizofrenia | Main | Rätt vägval för centern? »

10/27/2005

Live-blogging från JKLs frukostseminarium om bloggar

Imgp1253Är bloggen död? Tvärtom, det skapas fler bloggar än någonsin i Sverige, konstaterade Erik Stattin som var förste föreläsare på dagens frukostseminarium om bloggar på JKL. Han menade istället att det är många som vill se bloggdöden och att det är därför den ibland diskuteras. Erik Stattin driver bloggen mymarkup.net, en av de tidiga bloggarna i Sverige.

Imgp1257_1Vi fick också lära oss att bloggar kan vara ett kraftigt marknadsföringsinstrument för böcker. Många inlägg på bloggarna gör att försäljning av en bok sätter fart enligt Nicklas Lundblad, doktorand i informatik tillika vd för e-hadelskammaren, som berättade om en studie gjord av Tomkins et al. Studien visar upp en stark positiv korrelation mellan bokförsäljning och bloggaktivitet. Imgp1258_1

I studien fanns även böcker som inte var i lanseringsfasen för att minska påverkningen av andra faktorer som reklamkampanjer mm. Eftersom bloggaktivitet föregick försäljningsökningen menade Nicklas Lundblad att bloggen kan ses som en kristallkula. Möjligheten av att använda bloggosfären för att sammansätta virtuella fokusgrupper framfördes också.

Imgp1262Varför ska man bevaka bloggar, frågade Alexander Mason från Observer. Enligt honom är bloggar bra att bevaka därför att de ger tillgång till:

 Early warning – tidig varning om att något kan blåsa upp i större medier

 Nya idéer – bloggar kan ha intressanta infallsvinklar på produkter och ämnen

 Internationella trender – bloggosfären har inga nationella gränser

 Skvaller – anonymitet gör det lätt att uttala sig

Alexander Mason gick också igenom de mest diskuterade ämnena i bloggosfären jämfört med traditionell media:

Bloggosfären

1. Politiska spelet
2. Skatter
3. Utbildning
4. EU
5. Ekonomi               

Traditionella medier

1. Politiska spelet
2. Utrikesfrågor
3. Kriminalitet
4. Rättsliga frågor
5. Medicin/hälsa      

Imgp1267Billy McCormac framförde exempel på företag som använt bloggosfären till sin fördel och de som har påverkats negativt. GMs VD-blogg är ett bra exempel på hur ett företag kan använda bloggar för att kommunicera med sina kunder och andra intressenter. Bloggen har blivit omskriven i flera stora tidningar som New York Times, Financial Times, Business Week, Wall Street Journal, Ad Age och USA Today, där GM har fått idel ros för sitt bloggintitiativ.

Det finns också skräckexempel som för låsföretaget Kryptonite. En cykelintresserad person la ut en liten film om hur deras cykellås gick att lirka upp med hjälp av en penna. Företaget reagerade inte på bloggarens kritik och storyn spreds snabbt till andra bloggare och etablerade medier. Hela affären beräknades kosta låsföretaget 10 miljoner dollar, en inte oansenlig summa givet att dess årliga omsättning ligger på drygt 25 miljoner dollar.

Imgp1276Seminariet avslutades av Tove Lifvendahl som utifrån JKL och kunders erfarenheter, gav tips för företag som funderar på att ge sig in i bloggosfären. Det finns tre grundläggande delar att förhålla sig till: publicering/kommunikation, bevakning/analys samt samarbete/inspiration. Här fungerar inte traditionella sätt att förhålla sig till utomstående aktörer; pressmeddelanden och hårda tag mot dem som kritiserar företaget kommer bara att förstärka avståndet till omvärlden. Istället handlar det om att se den stora potential till utveckling och feedback som bloggen medför – givet att hygienfaktorerna är uppfyllda; äkthet (allt annat straffar sig förr eller senare), mod att släppa taget (kräver delvis ny kultur) samt en grundläggande respekt för dem som tar sig tid att ha åsikter.

//Daniel Wennick

October 27, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83425f17a53ef

Listed below are links to weblogs that reference Live-blogging från JKLs frukostseminarium om bloggar:

» Bloggar till frukost, lunch och middag from mymarkup.net
En rätt bloggig dag, som inleddes med frukostseminarium hos JKL, över Vår grundade mening kl. 15.25, och till slut Kulturnyheterna... [Read More]

Tracked on Oct 27, 2005 9:56:26 PM

» Framtiden för BloggSverige och Corporate blogs i marknadsföringsmixen from bisonblog
Vilka fördelar och fallgropar finns det vid företagsbloggande och hur ser nuläget och framtiden ut i BloggSverige? Det försökte man delvis svara på vid ett frukostseminarium om bloggar på kommunikationsbyrån JKL imorse. Billy McCormac och Tove Lifvenda... [Read More]

Tracked on Oct 28, 2005 9:29:40 AM

» Framtiden för BloggSverige och Corporate blogs i marknadsföringsmixen from bisonblog
Vilka fördelar och fallgropar finns det vid företagsbloggande och hur ser nuläget och framtiden ut i BloggSverige? Det försökte man delvis svara på vid ett frukostseminarium om bloggar på kommunikationsbyrån JKL imorse. Billy McCormac och Tove Lifvenda... [Read More]

Tracked on Oct 28, 2005 9:32:00 AM

Comments

Aaaah! Doktorand skall det vara. Än så länge - och, som min professor ofta påpekar: *det* är ingen merit.

:-)

::nicklas

Posted by: Nicklas at Oct 27, 2005 11:03:37 PM