« Er Bush en løgner - eller fikk han for dårlig informasjon? | Main | Valet avgörs på nätet?! »

11/25/2005

Alla tycker till om Lasermannen

Lasermannen
Inklusive John Ausonius själv – ja, faktiskt. Igår kväll hade TV-serien Lasermannen premiär på SVT1. Aftonbladets reporter Anders Johansson såg premiären tillsammans med John Ausonius på Kumla-fängelset och Johns reflektioner över TV-serien fanns att läsa igår. Bland annat tycker John att han framställs för mjäkigt, överlag är han negativ till serien med undantaget att David Denick är lik honom till utseendet.

Serien Lasermannen är baserad på Gellert Tamas bok med samma namn och sänds i tre avsnitt om vardera 90 min. Det är en mycket bra bok som ger en bild av en tid i Sverige där främlingsfientlighet grodde. Flyktingförläggningar runt om i landet utsattes för våldsdåd och näst efter Tyskland hade Sverige flest rasistiska våldsbrott i Europa. Och som extra ”krydda” hetsade Ny demokrati mot invandring. Boken har blivit en bestseller och vi är många som sett fram emot TV-serien.

Många bänkade sig framför TV:n igår och det är många nyhetsmedia som idag har tillbakablickar och recensioner. Till exempel har DN intervjuat regissören Mikael Marcimain. Men vill vi verkligen veta vad Lasermannen tycker om filmen om hans dåd? Vill vi veta hans syn på hur SVT framställer honom och hans offer? Jag är mycket kritiskt till att reportaget och hoppas att vi slipper uppföljare. Kanske försvarar det Aftonbladets agerande en aning att även Isa Aybarm, ett av offren, fått komma till tals. Tyvärr får inte alls samma utrymme och hos honom finns ingen reporter närvarande.

Vad jag tyckte om serien? Bra och kuslig. Men boken är bättre. Och kanske kan serien ge en extra debatt kring frågorna om integration och främlingsfientlighet så här i valtider.

//Helena Söderlind Paues

November 25, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8349a4da169e2

Listed below are links to weblogs that reference Alla tycker till om Lasermannen:

Comments

Lasermannen bör friges snarast!

Posted by: Mustafa at Dec 10, 2005 9:19:39 PM