« October 2005 | Main | December 2005 »

11/30/2005

Irritert på børsen

Sosialistisk Venstrepartis nyvalgte nestleder Audun Lysbakken sier til VG at han ønsker å legge ned børsen.

Samtidig kan hans partipolitiske sjef, finansminister Kristin Halvorsen, glede seg over at Petroleumsfondet tjente 39 milliarder kroner på aksjer i tredje kvartal.

Om Audun Lysbakken vil det eller ei, så er han og resten av Norges befolkning deleier i et av verdens aller største aksje- og rentefond. Neste år planlegger sjefen å sende 328 friske milliarder til fondet hans. Nesten halvparten av disse pengene investeres på ulike børser verden over. Det må være ganske irriterende for Lysbakken.

Som et apropos: Det norske Petroleumsfondet meldte i går om en samlet avkastning på 3,2 prosent i tredje kvartal, totalt 8,3 prosent for årets ni første måneder. Dette er god forvaltning av Norges Bank og resultatene er jevnt over bedre enn fondets referanseindekser. Kombinasjonen av avkastning og store tilførsler har sendt Petroleumsfondets samlede verdier opp til 1.281 milliarder (norske) kroner.

Petrolumsfondet har i dag aksjer for 523 milliarder kroner, tilsvarende en aksjeandel på 41 prosent. Aksjeavkastningen i tredje kvartal var 8,2 prosent, noe som har gitt finansminister (og SV-leder) Kristin Halvorsen 39 milliarder kroner ekstra inn på den norske statens konto. For året som helhet er aksjeavkastningen hele 15,8 prosent. Inkluderer vi Statens eiendeler i aksjene på Oslo Børs, både direkte i selskaper som Statoil og Norsk Hydro, og indirekte i fond som Folketrygdfondet, blir verdiene – og dermed gevinstene – enda større.

// Kristian Flaten

November 30, 2005 | Permalink | Comments (0) | TrackBack

11/28/2005

Valet avgörs på nätet?!

Noterar i Dagens Media att Socialdemokraterna imorgon startar en kampanjblogg på nätet. På bloggen ska vem som helst kunna lägga ut undersökningar som visar hur Sverige är, eller borde vara.

Rimligtvis blir Internet ett allt viktigare medium för att nå ut till väljarna. Det inser även de borgerliga partierna som sedan länge har en gemensam hemsida för Alliansen.

Tyvärr (tycker jag) har den sidan ännu så länge inte bidragit med särskilt mycket utöver det vi ändå matas med via konventionell media. Månne är det därför endast 10 587 personer skrivit under för maktskifte sedan sidan startades för ett bra antal månader sedan. Det kan jämföras med att nästan 40 000 personer, på cirka åtta timmar, gått in på Aftonbladets hemsida och röstat på hur mycket pengar de kommer att lägga på julklappar i år. Vad nu den jämförelsen är värd...

Gabriel Rodau

November 28, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (3) | TrackBack

11/25/2005

Alla tycker till om Lasermannen

Lasermannen
Inklusive John Ausonius själv – ja, faktiskt. Igår kväll hade TV-serien Lasermannen premiär på SVT1. Aftonbladets reporter Anders Johansson såg premiären tillsammans med John Ausonius på Kumla-fängelset och Johns reflektioner över TV-serien fanns att läsa igår. Bland annat tycker John att han framställs för mjäkigt, överlag är han negativ till serien med undantaget att David Denick är lik honom till utseendet.

Serien Lasermannen är baserad på Gellert Tamas bok med samma namn och sänds i tre avsnitt om vardera 90 min. Det är en mycket bra bok som ger en bild av en tid i Sverige där främlingsfientlighet grodde. Flyktingförläggningar runt om i landet utsattes för våldsdåd och näst efter Tyskland hade Sverige flest rasistiska våldsbrott i Europa. Och som extra ”krydda” hetsade Ny demokrati mot invandring. Boken har blivit en bestseller och vi är många som sett fram emot TV-serien.

Många bänkade sig framför TV:n igår och det är många nyhetsmedia som idag har tillbakablickar och recensioner. Till exempel har DN intervjuat regissören Mikael Marcimain. Men vill vi verkligen veta vad Lasermannen tycker om filmen om hans dåd? Vill vi veta hans syn på hur SVT framställer honom och hans offer? Jag är mycket kritiskt till att reportaget och hoppas att vi slipper uppföljare. Kanske försvarar det Aftonbladets agerande en aning att även Isa Aybarm, ett av offren, fått komma till tals. Tyvärr får inte alls samma utrymme och hos honom finns ingen reporter närvarande.

Vad jag tyckte om serien? Bra och kuslig. Men boken är bättre. Och kanske kan serien ge en extra debatt kring frågorna om integration och främlingsfientlighet så här i valtider.

//Helena Söderlind Paues

November 25, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (1) | TrackBack

11/23/2005

Er Bush en løgner - eller fikk han for dårlig informasjon?

Spørsmålet har gitt støtet til en debatt i Norge om journalisters kunnskapsnivå om amerikansk politikk.

Den uavhengige skribenten Jan Arild Snoen har i to artikler kritisert norske journalisters dekning av amerikanske forhold og amerikansk politikk.

Snoen mener norske journalister overforenkler og gir sine lesere feilaktig informasjon, spesielt når det gjelder det han karakteriserer som overforenklede analyser av president George W. Bush. Stridstemaet er hvordan man skal bedømme Bush og Bush-administrasjonens handlinger i opptakten til krigen i Irak, og hvilket bilde skandinaviske journalister velger å gi av president George W. Bush til sine lesere.

Artiklene, som er å finne i det norske fagbladet ”Journalisten” og i debatt-tidsskriftet ”Samtiden”, er interessant lesning for alle som er opptatt av journalistikk og/eller amerikansk politikk, opptakten til krigen i Irak osv.

//Kjetil Stormark, JKL Oslo

November 23, 2005 | Permalink | Comments (1) | TrackBack

11/21/2005

Arbetsförmedlingens förmåga

Missa inte Rapports granskning av Arbetsförmedlingen:

Gabriel Rodau

November 21, 2005 | Permalink | Comments (0) | TrackBack

Kvotering på tapeten

Till sommaren ska enmansutredaren Catarina af Sandeberg presentera ett lagförslag för kvotering till svenska bolagsstyrelser.

Detta är temat för såväl veckans Veckans Affärer som dagens Dagens Industri. I den senare publikationen öppnar såväl ledarsidan som IVA:s VD, Lena Treschow Torell, dörren för kvotering. Dagens Industri har även granskat könsfördelningen i den akademiska världen. 16 procent av de svenska professorerna är kvinnor. Handelshögskolan i Stockholm ligger, föga förvånande, sämst till.

Veckans Affärer arbetar enligt tesen att män tenderar att välja män och kvinnor tenderar att välja kvinnor (i den akademiska världen kallat homosocialisering). I linje med denna tes har tidningen studerat antalet kvinnliga ledamöter i storbolagens mäktiga valberedningar. Resultatet är minst sagt nedslående. Endast 15 procent av ledamöterna är kvinnor och 30 svenska storbolag saknar helt kvinnor i sina respektive valberedningar.

Apropå temat homosocialisering kan jag slutligen inte låta bli att nämna att Veckans Profil i Veckans Affärer, moderaternas chefekonom Anders Borg, inte har en enda kvinna värd att nämna i det nätverk som tidningen tillskriver honom.

Gabriel Rodau

November 21, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (0) | TrackBack

11/20/2005

Kongospåren leder till Norden

Drcongo
I helgen öppnade på Etnografiska museet i Stockholm en vandringsutställning om Norden och Kongo. Utställningen som sedan kommer att fortsätta till de övriga nordiska huvudstäderna tar sikte på de nästan försvunna spåren av skandinaver i Kongo under den "leopoldska epoken", då Kongo först fungerade som privat tillhörighet till den belgiske kung Leopold den II och senare som belgisk koloni.

Flodångartrafiken som än idag är pulsådern för kommunikationerna dominerades vid förra sekelskiftet nästan helt av skandinaviska sjömän i belgisk tjänst. Även en stor del av de inhyrda soldaterna hade skandinaviskt påbrå, så var till exempel dansken Valdemar Olsson, överbefälhavare för hela den koloniala armén 1920. Genom missionärer och hemvändande soldater spreds också livfulla berättelser om Kongo, som mer än någon annan del av kom att symbolisera "mörkaste Afrika" i det nordiska sinnet under 1900-talet.

Att Kongo än idag symboliserar en svårbegriplig, svårtillgänglig och delvis skrämmande del av Afrika, påminns vi ständigt om genom rapporter om krig, etniska rensningar, korruption och övergrepp. Det känns som om ingen lyckats bemästra denna del av Afrika. Som kommunikativ process är det intressant att se både likheterna och skillnaderna i den nordiska beskrivningen av Kongo genom seklerna.

Adam Hochschild ger en rasande skildring av kolonialismens grymheter i "Kung Leopolds vålnad" (Ordfront, 1998), medan nobelpristagaren V.S. Naipul i "Vid flodens krök" visar hur livet vid en av dess utposter utmed flodsystemet kan te sig, med en framväxande våldsam Mobutu-ism. Den mer romanskt lagde kan stifta bekantskap med Kongos flodliv, genom att passera NK och köpa John Hustons, Afrikas Drottning (1951) med Kathrine Hepburn och Humphrey Bogart.

//Anders Lindberg

November 20, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (0) | TrackBack

HM-sak vekker interesse i Norge

Dagbladets journalist Bjørn Bore blogger interessant og relevant om saken der det ble innledet forundersøkelser om at 10 svenske journalister dro på motemesse i New York betalt av Hennes og Mauritz. Saken i Sverige er henlagt, men diskusjonen er viktig og prinsipiell og berører grenseoppganger alle som jobber i eller opp mot bør ha et forhold til. Blogger Bjørn Bore bruker sterke ord om korrupsjon og bestikkelser, og skiller nok i litt liten grad mellom ulike medier i Norge. For det er faktisk store forskjeller. I Norge er det kun ”Vær Varsom—plakaten” som regulerer denne type atferd, og statsadvokatene ville hatt lite å si i en likende sak i Norge. Men den presseetiske debatten rundt disse spørsmålene bør uansett ønskes velkommen.

//Lotte Grepp Knutsen

November 20, 2005 | Permalink | Comments (0) | TrackBack

11/18/2005

De små stegens princip

Den normalt så skicklige Thomas Idergard var nog lite överladdad imorse i SVTs morgonsoffa. Panelen fick frågan om det var ok att Systembolagets personalfest fick kosta 14 miljoner.

Dilsa Demirbag-Steen var först ut. Hon slog fast att ”nej, 4 000 per anställd var absolut för mycket”.

Sedan kom turen till Thomas Idergard. Och, han tog i så att han höll på att spricka med en lång utläggning om hur fel det är med ett Systemmonopol. När frågan upprepades höll han sig kvar vid det 1800-talsmässiga i detta monopol.

Hans liberala åsikter är väl kända men jag tror att här hamnade han alldeles fel. Överbryggningen till det egna budskapet från frågesvaret hade behövt ske enligt de små stegens princip. Nu blev hoppet allt för långt och abrupt. Jag som lyssnare accepterade inte detta eftersom jag inte uppfattade det som relevant. Istället tedde det sig närmast papegojmässigt och han missade sin möjlighet att övertyga.

//Daniel Nordlund

November 18, 2005 | Permalink | Comments (1) | TrackBack

11/15/2005

Känslan är snabbare än tanken

JKL har tidigare skrivit om neuro marketing som ett område där olika forskningsdiscipliner förenas för att förstå vad som händer i hjärnan när vi utsätts för olika reklambudskap. I dagens nummer av nyhetsbrevet Quovadis finns en intressant artikel på detta tema. Undersökningsföretaget LUI håller på att ta fram en varumärkesmodell byggd på ”sense research”, dvs känslornas betydelse för våra köpbeslut. Att känslor har betydelse är självklart ingen nyhet. Men, exakt vilken roll de spelar är kanske inte lika känt.

Hjärnforskningen visar att det finns genvägar i hjärnan till våra känslocenter. När vi ställs inför en viss stimuli aktiveras vårt känslominne. Nu kommer det intressanta. Detta går på en tiondedel av den tid som det tar för vårt logikcentrum att processa informationen. När vi tror att vi fattar ett rationellt beslut har vi redan påverkats undermedvetet på det känslomässiga planet.

Den slutsats som jag drar är att vi, oavsett om vi arbetar med B2B eller B2C-kommunikation, hela tiden ska ha med känslokomponenten i det vi vill kommunicera. Det tjänar vi långsiktigt på.

//Daniel Nordlund

November 15, 2005 | Permalink | Comments (3) | TrackBack