« Valet avgörs på nätet?! | Main | Intelligent blogrespons »

11/30/2005

Irritert på børsen

Sosialistisk Venstrepartis nyvalgte nestleder Audun Lysbakken sier til VG at han ønsker å legge ned børsen.

Samtidig kan hans partipolitiske sjef, finansminister Kristin Halvorsen, glede seg over at Petroleumsfondet tjente 39 milliarder kroner på aksjer i tredje kvartal.

Om Audun Lysbakken vil det eller ei, så er han og resten av Norges befolkning deleier i et av verdens aller største aksje- og rentefond. Neste år planlegger sjefen å sende 328 friske milliarder til fondet hans. Nesten halvparten av disse pengene investeres på ulike børser verden over. Det må være ganske irriterende for Lysbakken.

Som et apropos: Det norske Petroleumsfondet meldte i går om en samlet avkastning på 3,2 prosent i tredje kvartal, totalt 8,3 prosent for årets ni første måneder. Dette er god forvaltning av Norges Bank og resultatene er jevnt over bedre enn fondets referanseindekser. Kombinasjonen av avkastning og store tilførsler har sendt Petroleumsfondets samlede verdier opp til 1.281 milliarder (norske) kroner.

Petrolumsfondet har i dag aksjer for 523 milliarder kroner, tilsvarende en aksjeandel på 41 prosent. Aksjeavkastningen i tredje kvartal var 8,2 prosent, noe som har gitt finansminister (og SV-leder) Kristin Halvorsen 39 milliarder kroner ekstra inn på den norske statens konto. For året som helhet er aksjeavkastningen hele 15,8 prosent. Inkluderer vi Statens eiendeler i aksjene på Oslo Børs, både direkte i selskaper som Statoil og Norsk Hydro, og indirekte i fond som Folketrygdfondet, blir verdiene – og dermed gevinstene – enda større.

// Kristian Flaten

November 30, 2005 | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83522bcd753ef

Listed below are links to weblogs that reference Irritert på børsen:

Comments