« Blogging styrker bedriftens renommé | Main | De små stegens princip »

11/15/2005

Känslan är snabbare än tanken

JKL har tidigare skrivit om neuro marketing som ett område där olika forskningsdiscipliner förenas för att förstå vad som händer i hjärnan när vi utsätts för olika reklambudskap. I dagens nummer av nyhetsbrevet Quovadis finns en intressant artikel på detta tema. Undersökningsföretaget LUI håller på att ta fram en varumärkesmodell byggd på ”sense research”, dvs känslornas betydelse för våra köpbeslut. Att känslor har betydelse är självklart ingen nyhet. Men, exakt vilken roll de spelar är kanske inte lika känt.

Hjärnforskningen visar att det finns genvägar i hjärnan till våra känslocenter. När vi ställs inför en viss stimuli aktiveras vårt känslominne. Nu kommer det intressanta. Detta går på en tiondedel av den tid som det tar för vårt logikcentrum att processa informationen. När vi tror att vi fattar ett rationellt beslut har vi redan påverkats undermedvetet på det känslomässiga planet.

Den slutsats som jag drar är att vi, oavsett om vi arbetar med B2B eller B2C-kommunikation, hela tiden ska ha med känslokomponenten i det vi vill kommunicera. Det tjänar vi långsiktigt på.

//Daniel Nordlund

November 15, 2005 | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d834608ade53ef

Listed below are links to weblogs that reference Känslan är snabbare än tanken:

Comments

SAmtidigt känns det inte speciellt "groundbreaking" det LUI gör - BrandSense och diverse försök med neuromarketing har diskuterats i flera år.

Posted by: N|. at Nov 15, 2005 10:04:34 PM

Hej,

När jag skriver på vår blogg har jag alltid ambitionen att vara ground breaking - att berätta sådant som varken jag eller någon annan hört talas om eller visste förut.

Denna gång misslyckades jag uppenbarligen. Det ska inte hända igen... :)

Posted by: Daniel Nordlund at Nov 16, 2005 8:42:48 AM

Det är tur för mig att inte kravet på s k groundbreaking styr allt på bloggarna. Då skulle ju bara den som vet allt först få veta.

Om man inte kan säga det som någon annan redan har sagt utan att bli generad - hur ska vi längre bak då få veta?

Nu kan jag också kolla upp Brandsense. Tack för det!

Posted by: Matts at Nov 16, 2005 10:52:04 AM