« HM-sak vekker interesse i Norge | Main | Kvotering på tapeten »

11/20/2005

Kongospåren leder till Norden

Drcongo
I helgen öppnade på Etnografiska museet i Stockholm en vandringsutställning om Norden och Kongo. Utställningen som sedan kommer att fortsätta till de övriga nordiska huvudstäderna tar sikte på de nästan försvunna spåren av skandinaver i Kongo under den "leopoldska epoken", då Kongo först fungerade som privat tillhörighet till den belgiske kung Leopold den II och senare som belgisk koloni.

Flodångartrafiken som än idag är pulsådern för kommunikationerna dominerades vid förra sekelskiftet nästan helt av skandinaviska sjömän i belgisk tjänst. Även en stor del av de inhyrda soldaterna hade skandinaviskt påbrå, så var till exempel dansken Valdemar Olsson, överbefälhavare för hela den koloniala armén 1920. Genom missionärer och hemvändande soldater spreds också livfulla berättelser om Kongo, som mer än någon annan del av kom att symbolisera "mörkaste Afrika" i det nordiska sinnet under 1900-talet.

Att Kongo än idag symboliserar en svårbegriplig, svårtillgänglig och delvis skrämmande del av Afrika, påminns vi ständigt om genom rapporter om krig, etniska rensningar, korruption och övergrepp. Det känns som om ingen lyckats bemästra denna del av Afrika. Som kommunikativ process är det intressant att se både likheterna och skillnaderna i den nordiska beskrivningen av Kongo genom seklerna.

Adam Hochschild ger en rasande skildring av kolonialismens grymheter i "Kung Leopolds vålnad" (Ordfront, 1998), medan nobelpristagaren V.S. Naipul i "Vid flodens krök" visar hur livet vid en av dess utposter utmed flodsystemet kan te sig, med en framväxande våldsam Mobutu-ism. Den mer romanskt lagde kan stifta bekantskap med Kongos flodliv, genom att passera NK och köpa John Hustons, Afrikas Drottning (1951) med Kathrine Hepburn och Humphrey Bogart.

//Anders Lindberg

November 20, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83557b17b69e2

Listed below are links to weblogs that reference Kongospåren leder till Norden:

Comments