« Kongospåren leder till Norden | Main | Arbetsförmedlingens förmåga »

11/21/2005

Kvotering på tapeten

Till sommaren ska enmansutredaren Catarina af Sandeberg presentera ett lagförslag för kvotering till svenska bolagsstyrelser.

Detta är temat för såväl veckans Veckans Affärer som dagens Dagens Industri. I den senare publikationen öppnar såväl ledarsidan som IVA:s VD, Lena Treschow Torell, dörren för kvotering. Dagens Industri har även granskat könsfördelningen i den akademiska världen. 16 procent av de svenska professorerna är kvinnor. Handelshögskolan i Stockholm ligger, föga förvånande, sämst till.

Veckans Affärer arbetar enligt tesen att män tenderar att välja män och kvinnor tenderar att välja kvinnor (i den akademiska världen kallat homosocialisering). I linje med denna tes har tidningen studerat antalet kvinnliga ledamöter i storbolagens mäktiga valberedningar. Resultatet är minst sagt nedslående. Endast 15 procent av ledamöterna är kvinnor och 30 svenska storbolag saknar helt kvinnor i sina respektive valberedningar.

Apropå temat homosocialisering kan jag slutligen inte låta bli att nämna att Veckans Profil i Veckans Affärer, moderaternas chefekonom Anders Borg, inte har en enda kvinna värd att nämna i det nätverk som tidningen tillskriver honom.

Gabriel Rodau

November 21, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d835224d1253ef

Listed below are links to weblogs that reference Kvotering på tapeten:

Comments