« Alla tycker till om Lasermannen | Main | Irritert på børsen »

11/28/2005

Valet avgörs på nätet?!

Noterar i Dagens Media att Socialdemokraterna imorgon startar en kampanjblogg på nätet. På bloggen ska vem som helst kunna lägga ut undersökningar som visar hur Sverige är, eller borde vara.

Rimligtvis blir Internet ett allt viktigare medium för att nå ut till väljarna. Det inser även de borgerliga partierna som sedan länge har en gemensam hemsida för Alliansen.

Tyvärr (tycker jag) har den sidan ännu så länge inte bidragit med särskilt mycket utöver det vi ändå matas med via konventionell media. Månne är det därför endast 10 587 personer skrivit under för maktskifte sedan sidan startades för ett bra antal månader sedan. Det kan jämföras med att nästan 40 000 personer, på cirka åtta timmar, gått in på Aftonbladets hemsida och röstat på hur mycket pengar de kommer att lägga på julklappar i år. Vad nu den jämförelsen är värd...

Gabriel Rodau

November 28, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83426522e53ef

Listed below are links to weblogs that reference Valet avgörs på nätet?!:

» Budskap og avsender from Blogg Consulting
Dagens Media skriver at svenske Socialdemokraterna åpner en egen kampanjeblogg ved navn Bäst i världen. Bak bloggen står riksdagsledamot Anders Ygeman og målsetningen er å nyansere hva han kaller det svart-hvite bildet av Sverige; Bäst i världen skal d... [Read More]

Tracked on Nov 30, 2005 8:20:22 AM

Comments

Vore deltagarna i Alliansen smarta så inbjöd de omedelbart intresserade sympatisörer att bilda en stor-länk på vilken man kunde hoppa från blogg till blogg och på det sättet stärka banden mellan partierna. De borde även inbjuda intresserade bloggare att komma med konstruktiva förslag om hur Alliansen skall bära sig åt för att vinna valet 2006. Alliansens småpåvar kunde då bringas till insikt om att valet hösten 2006 blir sista gången som man har en reell möjlighet att en gång för alla bryta s-hegemonien och den rent ut sagt kommunistiska utveckling som de senaste åren tagit sig all mer drastiska uttryck. Sverige utvecklas idag med stormsteg mot en sovjetstat.
Vinner vänsterpartierna, på grund av Alliansens inkrökta schackrande, valet och förnyat förtroende som makthavare är det troligt att man
genom en ändring av grundlagen kommer att se till att all opposition blir politiskt inkorrekt, och sedan effektivt tystas genom att spärren för småpartier höjs kanske till 10%. Det betyder att alla försök att profilera det lilla partiet redan nu borde upphöra och att Alliansens ansvariga politiker, enkannerligen partiledarna, borde göra slag i saken och bilda ETT parti. Ett sådant nytt parti skulle såvitt jag förstår utan vidare vinna valet! Alltså kom till klarhet. Sluta upp med allt vad partikäbbel heter och enas en gång för alla! Jag är medveten om att en sådan omstart för många politruker kan betyda att man måste bita i det sura äpplet och i vissa situationer låta någon annan få rätt att överta det egna befälet.
Sådana omedelbara uppoffringar kommer emellertid i framtiden att kunna rikt belönas när de borgerliga sitter vi rodret. Skapandet av ETT NYTT PARTI skulle hedra Alliansens toppmän och de skulle framstå som framåtblickande och ansvarstagande statsmän om de, sedan de vunnit makten, dessutom omedelbart föranstaltar om en omläggning av valet till Personval i enmansvalkretsar! Väljarna måste för en hållbar utveckling en gång för alla ges en rejäl chans att rösta bort politiker som i praktisk handling visat sig inte hålla måttet
utan svekfullt i första hand sett till egen vinning! Om man ej accepterar att väljarna reellt skall kunna påverka och utkräva ansvar av sina valda representater är man definitivt inte lämplig att uppträda som förtroendevald!

Posted by: Sven-Herman Wallin at Nov 29, 2005 6:56:06 PM

Hej,

Denna blog var ny för mig, detta sedan PJ-
Anders-Linder kritiserat den för påtaglig passivitet.

Nåt måste alltså göras. Detta inte minst
mot bakgrund av vikande opinionssiffror,
att sossarna satsar stora resurser på en egen hemsida och att t ex Aftonbladedt, som nämnts
lockar till betydligt mer läsande och kommenterande.

Vad göra då?
- sätt på blog och allianspolitik begåvat
folk me uppdrag att ge hemsidan en mer attraktiv fräschör och be då om pengar till det oh ett löfte från ALLA partier att ställa upp med material

- Studera innan alla de förebilder som kan finnas

- Undvik ren och skär partipolitisk tråkighet

- Lägg in övergångar till läsvärt material.
andra bloggar och även studier som en del myndigheter gjort av intresse för valrörelsen
som t ex Skolverkets granskning av svenskt skolväsende

- Följ med ledare, viktiga debattartiklar
och även andrqa bloggar med inriktning på sånt
som avser Alliansensagerande och kom då själv gärna med genmäle/ själv brukar jag läsa Danne Nordling och D Erixon och där förekommer rätt ofta inlägg som berör alliansen

- reklamera på lämpliga ställen om bloggen

- se till att ni själva blir bevakade och refererade
till som blog

Lycka till

Posted by: Per Fredö at Nov 30, 2005 12:45:26 PM

Jag har länge tyckt att alliansens sida är sorglig. Det händer inte mycket på den och den är inte alls informativ. Är kanske sidan så här passiv och statisk därför att partisamarbetet gått i baklås och förstenats, kanske i de struntkonflikter som under årtionden framför allt Centerpartiet fabricerat? Jag, och säkert de flesta borgerligt sinnade med mig, skulle vilja se alliansen som ett steg på vägen till att partierna slås samman, gärna under namnet Demokratiska Partiet, för att bli ett trovärdigt regeringsdugligt allternativ.

Oppositionen har alltid svårt att förmedla sitt budskap och klara sig i en valrörelse eftersom socialdemokraterna har så många fördelar i form av en enorm valbuget med stöd från LO, att partiet växt samman med framför allt statstelevisionen och socialdemokraternas skamlösa användande av statliga myndigheter för att promulgera budskap som ligger partiet nära. Därtill finns fortfarande spår av folkrörelsens organiska gemenskap.

Samarbetspartierna kan på sin hemsida visa sitt budskap på det sätt de själva vill, ge mpeg-interviewer med egna utfrågare, visa valfilmer, lägga ut riktiga utredningar med data som aldrig får plats i en aktuelltsnutt och, framför allt, från dag till dag partiskt granska regeringen och dess system på ett sätt som aldrig etermedia vågar. Socialdemokraterna med deras större skicklighet kommer säkert göra någonting motsvarande.

Webben kan också nyttjas till att genom tvåvägskommunikation bygga upp en gemenskap mellan väljare och vald. Partierna har stora riksomfattande organisationer där medlemmarna ideellt kan bidra med lokala observationer eller aktuella kommentarer utan att det blir för belastande för någon enskild av dem. Möjligen kan man överväga att öppna för en modererad diskusion med en bildad och verserad allmänhet men risken för att det egna budskapet sammanblandas med utomståendes kommentarer måste betänkas. Det är också troligt att juvenila troll, till exempel från aktivistvänstern, försöker störa ut ett sakligt meningsutbyte.

Det är naturligtvis självklart att det viktiga författningsarbete som nu pågår i bakgrunden, och som knappast kommer att ge oss maktdelning eller riktiga personval eftersom de medverkande och deras vänner inte själva vill göra sig omaket att skaffa sig och upprätthålla en valkrets förtroende, borde vara en del av kommunikationen på webbplatsen. Om allmänheten i tid kan göra sig hörd, till exempel med webbkommentarer som denna, kanske det blir lite troligare att väljarna någon gång kommer att medges infytande över vilka som representerar dem.

När man ser Alliansens webbplats kan man inte befria sig från misstanken att anledningen till att man inte hör den borgerliga rösten i statsmedia helt enkelt är att den borgerliga rösten ingenting har att säga!

Posted by: Nomens Nescio at Dec 4, 2005 11:15:01 PM