« Word of the Day | Main | Livfulla civilister »

12/14/2005

I tabloidpressens brittiska hjärtkammare

Daily_mirror
Strax efter skandalen om de förfalskade bilderna om övergrepp i Irak, påstått begångna av brittiska soldater, tvingades chefredaktören för Daily Mirror, Piers Morgan, avgå. Detta utlöste en suck av lättnad och ohöljda glädjeyttringar inom stora delar av det brittiska etablissemanget. Bland de gladaste var Cherie Blair.

Piers Morgan, en man med osedvanligt god utbildning och familjebakgrund för att tillhöra tabloidpressens härförare, hade trots att han då inte ens fyllt 40 varit chefredaktör för Sun och Daily Mirror under mer än elva år. Nu kommer hans berättelse och hämnd. I boken ”The Insider – the private diaries of a scandalous decade” (Ebury Press, 482 s) ger han en svindlande inblick i den brittiska medievärlden. Därmed beskriver han också indirekt både den politiska och ekonomiska maktutövningen i Storbritannien.

I samma anda som Samuel Pepys berömda 1600-talsdagbok, eller senare Alan Clarks dagböcker om livet som Thatcher-minister, får vi följande det rafflande livet som brittisk mediemakthavare dag för dag: Tidningsägare som ringer och ändrar rubriker och drar bort stöd för enskilda politiker, otaliga möten på tu-man-hand med Tony Blair och Gordon Brown, lunch med prinsessan Diana och prins William. Ett liv i sus och dus, med ständiga middagar och barrundor, allt medan privatchaufförerna väntar utanför.

En mediemakt som aktivt styr skeendet, och där alla inblandade oförblommerat tar betalt för sina historier eller sina bidrag. Dianas butler har egen pressagent som spelar ut media mot varandra. Peter Mandelsohn läcker mot sina politiska motståndare. En call-girl som säljer sin amorösa affär med generalstabschefen för högstbjudande. Som blåögd skandinavisk läsare baxnar man – tidvis av skratt, tidvis av förundran över hur långt driven medialiseringen är i Storbritannien och tidvis över att den skandinaviska medievärlden i många stycken vid jämförelse framstår som Sörgården – frågan är hur länge?

//Anders Lindberg

December 14, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d835237b9d53ef

Listed below are links to weblogs that reference I tabloidpressens brittiska hjärtkammare:

Comments