« Selvkritikk som kommunikasjonsstrategi | Main | Who rules Costa Rica? »

02/06/2006

Världen har kommit till byn

Jordklot
Protesterna mot publiceringen av karikatyrerna av profeten Muhammed sprider sig och växer i styrka. I helgen angrep extremistiska grupper danska, norska och svenska ambassader och konsulat i Mellanöstern. Också företag drabbas, stora som små. Förra veckan meddelade Arla att man stänger en fabrik med 800 anställda i Saudiarabien och att 100 anställda i Danmark tvingas lämna sina jobb som följd av bojkotten av danska varor. I helgen tillkännagav Irans president att Iran kommer att säga upp alla ekonomiska avtal med länder där karikatyrerna publicerats. Enligt Dagens Industri utgör exporten till Mellanöstern omkring två procent av den totala svenska exporten, eller 23 miljarder kronor.

Den pågående konflikten är det senaste i raden av tydliga exempel på hur beroende företag är av att förstå sin omvärld. Näringslivets internationalisering och informationsteknikens utveckling är fenomen som definierar en värld där politik, religion och kultur påverkar alla företag, i alla branscher, av alla storlekar. Att förstå sin egen verksamhet är nödvändigt men inte längre tillräckligt. Händelser i omvärlden, ofta på ett helt annat plan än det företagsekonomiska, definierar förutsättningarna för varje verksamhet och bara genom förmåga att tidigt tolka tecknen kan företag skapa handlingsutrymme när förutsättningarna förändras.

Det är ännu inte klart vad bojkotten mot Arla kommer att få för ekonomiska konsekvenser men intresseorganisationen Svensk Mjölk är orolig för att priset Arla betalar till mjölkbönderna kommer att sänkas. Svenska bönder kan komma att tappa intäkter som följd av reaktioner i Saudiarabien mot bilder publicerade i en tidning i Danmark. Världen har kommit till byn. Och den har kommit för att stanna.

Lisa Gustafsson

February 6, 2006 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d834aa293669e2

Listed below are links to weblogs that reference Världen har kommit till byn:

Comments

Ganska så menlöst inlägg. Vadå "Den pågående konflikten är det senaste i raden av tydliga exempel på hur beroende företag är av att förstå sin omvärld"? Om Arla hade förstått sin omvärld, vilken skillnad hade det inneburit för Arla? Intressantare hade varit att problematisera företagens nationella tillhörighet. Det hade varit tankeväckande. Alltså, skippa de fega plattityderna och säg något som går lite längre än femöresanalysen. Att säga "vi lever i en föränderlig värld" är lätt. Att förklara konsekvenserna är svårare.

Posted by: A.C at Feb 17, 2006 4:45:39 PM