« February 2006 | Main | April 2006 »

03/28/2006

Årets viktigaste val?

Det amerikanska kongressvalet och det svenska riksdagsvalet (!) till trots kan årets viktigaste val (i alla fall historiskt sett) mycket väl vara dagens parlamentsval i Israel. Valet ska, enligt många bedömare, mer eller mindre ses som en folkomröstning i frågan om den fortsatta reträtten från de ockuperade områdena.

Färska rapporter och valanalyser finns att läsa på de engelskspråkiga tidningarna Jerusalem Post och Haaretzs hemsidor.

Gabriel Rodau

March 28, 2006 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (1) | TrackBack

03/14/2006

Mansrättsorganisation

CNN.com hade ett reportage om "male activists" i förra veckan som uppmärksammades av Nicklas Lundblad. Översättningen mansrättsorganisation är intressant och det återstår att se om svensk media hakar på och om det startas dylika organisationer i Sverige.

/ Daniel Wennick

March 14, 2006 | Permalink | Comments (0) | TrackBack

03/03/2006

Gratulerer med OS!

Endelig er OL/OS over, og norske medier kan igjen presse nyheter om matvaresikkerhet, politikk og kriminalsaker inn i spaltene mellom viktige kjendisnyheter og fotballbilag.

Et enkelt mediesøk på nettet i OL-perioden gir 1597 treff på søkekombinasjonen ”OL”, ”Sverige” og ”Norge” i norske medier. Med alle medieskriveriene som vite kan norske journalister etter OL konkludere med at vi nordmenn er fryktelig opptatt av, og grusomt sjalu på, den strålende svenske innsatsen.

Det interessante er at går man ut og prater med nordmenn flest, opplever man at de fleste gleder seg sammen med broderfolket.

Det kan likevel godt tenkes at norske idrettsutøvere kan bli mer ydmyke, og ikke minst lære noe av svenskenes OL-forberedelser.

Men for egen regning mener jeg det er norske journalister som har mest å lære av sine kolleger blant broderfolket. Gjør man et søk i svenske medier, oppdager man at søkekombinasjonen ”OS”, ”Sverige” og ”Norge” bare gir 749 treff under Torino-lekene.

Uten verken lyst eller behov for å lese over 2000 OL-artikler vil jeg utrope svenske medier til vinnere at den norsk-svenske OL-dekningen. Gratulerer!

//Thomas Sevang

March 3, 2006 | Permalink | Comments (0) | TrackBack

03/01/2006

Varumärke mot strömmen

Under januari har Londons tunnelbana prytts av annonser på temat "less is more". Inget märkligt med det. Flera statusfyllda varumärken använder sig av "less is more"-argumentet för att locka kunder att betala mer för några få droppar exklusiv parfym istället för att köpa en doft av billigare märke. Det intressanta med annonserna i tunnelbanan var att avsändaren inte var ett exklusivt varumärke för statusprodukter. Istället var det tämligen ordinära British Gas som i sin nya kampanj uppmuntrar kunderna att förbruka mindre energi.

Kan tyckas motsägelsefullt att ett energibolag uppmuntrar till minskad förbrukning. Å andra sidan är det ett sätt för British Gas att slipa sitt varumärke och utmärka sig som ett kaxigt företag som tar sitt engagemang för miljön på allvar. För att strategin ska lyckas ur ett marknadsekonomiskt perspektiv borde kampanjen leda till antingen fler kunder (som förvisso förbrukar mindre) eller en vilja att betala mer för produkten. Med andra ord högre marginaler. Det är ett vågat försök till att differentiera en så likartad produkt som energi, där kunderna näppeligen märker någon skillnad i den dagliga användningen. Nåväl, det är bara döda fiskar som följer strömmen...

Lena Hök

March 1, 2006 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (3) | TrackBack