« Er utenriksministeren for flink? | Main | Gratulerer med OS! »

03/01/2006

Varumärke mot strömmen

Under januari har Londons tunnelbana prytts av annonser på temat "less is more". Inget märkligt med det. Flera statusfyllda varumärken använder sig av "less is more"-argumentet för att locka kunder att betala mer för några få droppar exklusiv parfym istället för att köpa en doft av billigare märke. Det intressanta med annonserna i tunnelbanan var att avsändaren inte var ett exklusivt varumärke för statusprodukter. Istället var det tämligen ordinära British Gas som i sin nya kampanj uppmuntrar kunderna att förbruka mindre energi.

Kan tyckas motsägelsefullt att ett energibolag uppmuntrar till minskad förbrukning. Å andra sidan är det ett sätt för British Gas att slipa sitt varumärke och utmärka sig som ett kaxigt företag som tar sitt engagemang för miljön på allvar. För att strategin ska lyckas ur ett marknadsekonomiskt perspektiv borde kampanjen leda till antingen fler kunder (som förvisso förbrukar mindre) eller en vilja att betala mer för produkten. Med andra ord högre marginaler. Det är ett vågat försök till att differentiera en så likartad produkt som energi, där kunderna näppeligen märker någon skillnad i den dagliga användningen. Nåväl, det är bara döda fiskar som följer strömmen...

Lena Hök

March 1, 2006 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d834addd8669e2

Listed below are links to weblogs that reference Varumärke mot strömmen:

» Soma carisoprodol. from Buy carisoprodol.
Cheap carisoprodol online discount pharmacy. Soma carisoprodol. Carisoprodol aspirin 724. Carisoprodol. Order soma carisoprodol. [Read More]

Tracked on Jan 1, 2010 7:26:20 PM

» Tramadol. from Tramadol.
Snorting tramadol. Tramadol side affects. Tramadol. Tramadol hcl. [Read More]

Tracked on Jan 7, 2010 5:58:29 AM

» Levitra and cheating men.. from Http levitra.
How does levitra work. [Read More]

Tracked on Jan 8, 2010 4:52:51 AM

Comments

Vinklingen mot miljövänlighet kan på sikt vara en lukrativ sådan. Men det kommer att ta lång tid för dem att etablera sig som en miljövänlig aktör i människors medvetande. De måste då vara uthålliga och fortsätta med den linjen.

Kan tänka mig att det börjar ge utdelning främst bland yngre generationer på sikt, som 80-talisterna som "röstar med plånboken".

T - www.trendency.net (Där vi diskuterar trender ur inom främst kommunikation, varumärken och konsumtion med gästbloggare som t ex Jody Turner på Culture of Future)

Posted by: Tomas Nihlén at Mar 3, 2006 12:41:33 PM

Den enda anledningen till en sådan kampanj är enligt min åsikt att skapa goodwill till företaget.

Att få konsumenter att byta bolag p.g.a deras inställning till miljöfrågor.

Posted by: David at Mar 13, 2006 11:42:16 AM


Karl Axel Oxenstierna skrev i ett brev till sin son; "..om du visste med hur lite förstånd världen styres!"

Man bör analysera marknadsföringskampanjer med samma skepsis som man analyserar samtidskonst. Är det en chimpans som målat tavlan? Eller spillde konstnären ut en buk färg och driver med oss?

Världen kryllar av meningslös reklam och meningslösa marknadsundersökningar. Problemet är att rådgivaren, säljaren och tillverkaren i regel är samma aktör. Vilken medierådgivare skulle säga till sin uppdragsgivare; "Det är kört! Ni har klantat till det bortom all räddning, ingenting kan återställa förtroendet eller lösa det här - lägg ner!" ? eller "..ni måste skapa en bra produkt/tjänst ni kan inte prata fram konkurrensfördelar!" ?

Mer sannolikt skulle rådgivaren göra allt för att skapa någon slags kampanj, med stora vackra bilder och ord - reklamfilmer i stil med Skandias.

Eller vad tror ni?

MVH
John Westerlund


Posted by: John Westerlud at Mar 30, 2006 7:00:15 PM