05/09/2006

In loving memory: JKL Blog

I februari 2004 sjösattes Sveriges första företagsblogg, JKL Blog. Ett intensivt arbete föregick den historiska händelsen av främst Billy McCormac som med sin erfarenhet av amerikanska bloggar insåg före många andra hur stort fenomenet skulle komma att bli även i Sverige.

Några milstolpar i den, relativt bloggfenomenets totala livsålder, anrika historia JKL Blog har, är bland annat december 2003, då en intern testperiod inleddes. I februari 2004 blev bloggen offentlig och rönte mycket uppmärksamhet, dels i bloggosfären men också i tryckta medier. Under de dryga två år bloggen varit igång har vi uppmärksammats kontinuerligt. En av de bättre intervjuerna som har gjorts är Constantin Bastureas med Billy.

I september 2005 lade vår medarbetare Laura Sprechmann fram uppsatsen ”Corporate blogs – how they support strategic communication” vid University of London. Vid årsskiftet 2005/06 gjorde kollegorna på Oslokontoret en ordentlig satsning på bloggen, vilket rönte uppmärksamhet i norsk dagspress.

Idag beräknas antalet svenska bloggar vara uppemot 15-20 000. För de flesta beroende och påverkade av det offentliga samtalet, är det är lika självklart att bevaka och analysera bloggosfären som tryckta och etermedier.

Som internt arbetsverktyg på JKL har bloggen fungerat väl, och vi använder nu erfarenheterna såväl internt som i arbetet för våra uppdragsgivare och nätverk. Vi är övertygade om att bloggen kommer fortsätta vara ett självklart kommunikationsverktyg, men i likhet med andra ständigt utvecklas och förfinas. Bloggens styrka vilar till stor del på dess fenixska natur – osentimental födelse och död. Den ska inte vara någon institution, vilket vi med vår nedstängning idag vill understryka. Bloggen är död – leve bloggen!

Tove Lifvendahl
Redaktör emeritae JKL Blog

May 9, 2006 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (467) | TrackBack

05/06/2006

Vargas Llosa lämnar ingen oberörd

Fastän några timmar senare sedan frånkommen en lunch med tal av Mario Vargas Llosa, är intrycken alltjämt starka. Den 70-årige internationellt berömde författaren vet också hur man trollbinder en lyssnande publik. Hans verk har präglats av en lika stark passion för frihet och demokrati som motvilja mot förtryck och diktatur, och den som under hans framträdanden under besöket i Sverige fått möjlighet att höra honom berätta om detta, förblir inte exakt samma person som innan.

Ett av de ämnen som kom upp var frånvaron av starka författare i det politiska samtalet, med Vaclav Havel som ett av undantagen. En läsning av Mario Vargas Llosas "Bockfesten" kanske ger en del av förklaringen; så plågsamt tydligt förnedrande som maktmissbruket visar sig i hans berättelse, orkar man nästan inte med. Och för den som vill lyckas politiskt är det tyvärr föga framgångsrikt att komma med dåliga nyheter.

Tove Lifvendahl

May 6, 2006 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (0) | TrackBack

04/21/2006

You go girl…

Uttrycket har väl aldrig känts mer rätt än riktat till danska Simone Aaberg Kaern efter gårdagens förhandsvisning av hennes film ”Konsten att flyga till Kabul”. För det var länge sen jag blev så imponerad, förbluffad, rörd och samtidigt upprymd, som jag blev av den här filmen.

Simone, konstnär från vårt södra grannland och tillika ”hobby-pilot”, läste en tid efter 11 september 2001 (och den påföljande invasionen av Afghanistan) om en flicka i Kabul som drömde om att bli pilot. I ett land där kvinnor inte ens får cykla, naturligtvis en svåruppnådd dröm för en 17-årig flicka. Vår heroiska (eller möjligen galna?) konstnär får då för sig att om HON kan flyga till Kabul, leta upp flickan och låta henne följa med upp på en provtur, så kanske hon också kan ge flickan det mod och den övertygelse som behövs för att försöka nå sin dröm… Problemet är bara att Simones lilla tvåsitsiga ”modellflygplan” - årsmodell 1961 - har en maxfart på 135 km/h, orkar ca 45-50 mil mellan tankstoppen och klarar max 40 kg packning (m a o min Audi A3 hade varit bättre rustad för färden…)!

Det sägs att tron kan försätta berg, och det gäller nog viljan också. Så härligt det är att emellanåt påminnas om att det faktiskt är närmast bokstavligt sant!! Och inte bara för den som ska flyga ett litet propellerplan, anno 1961, på över 11 000 fots höjd över det kalla, karga bergsområde som omger Kabul… utan tillstånd från den amerikanska militären!

Ta med alla ni känner och se filmen. Ni lär inte bli besvikna. Vad jag förstår har den biopremiär i Stockholm den 28 april.


Ylwa Häggström
Fd JKL-medarbetare

Ps. När man ser filmen är det bra att känna till att Simone och hennes sambo Magnus fortfarande är vid liv...

April 21, 2006 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (1) | TrackBack

03/28/2006

Årets viktigaste val?

Det amerikanska kongressvalet och det svenska riksdagsvalet (!) till trots kan årets viktigaste val (i alla fall historiskt sett) mycket väl vara dagens parlamentsval i Israel. Valet ska, enligt många bedömare, mer eller mindre ses som en folkomröstning i frågan om den fortsatta reträtten från de ockuperade områdena.

Färska rapporter och valanalyser finns att läsa på de engelskspråkiga tidningarna Jerusalem Post och Haaretzs hemsidor.

Gabriel Rodau

March 28, 2006 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (1) | TrackBack

03/01/2006

Varumärke mot strömmen

Under januari har Londons tunnelbana prytts av annonser på temat "less is more". Inget märkligt med det. Flera statusfyllda varumärken använder sig av "less is more"-argumentet för att locka kunder att betala mer för några få droppar exklusiv parfym istället för att köpa en doft av billigare märke. Det intressanta med annonserna i tunnelbanan var att avsändaren inte var ett exklusivt varumärke för statusprodukter. Istället var det tämligen ordinära British Gas som i sin nya kampanj uppmuntrar kunderna att förbruka mindre energi.

Kan tyckas motsägelsefullt att ett energibolag uppmuntrar till minskad förbrukning. Å andra sidan är det ett sätt för British Gas att slipa sitt varumärke och utmärka sig som ett kaxigt företag som tar sitt engagemang för miljön på allvar. För att strategin ska lyckas ur ett marknadsekonomiskt perspektiv borde kampanjen leda till antingen fler kunder (som förvisso förbrukar mindre) eller en vilja att betala mer för produkten. Med andra ord högre marginaler. Det är ett vågat försök till att differentiera en så likartad produkt som energi, där kunderna näppeligen märker någon skillnad i den dagliga användningen. Nåväl, det är bara döda fiskar som följer strömmen...

Lena Hök

March 1, 2006 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (3) | TrackBack

02/23/2006

Palmemordet

På tisdag (28/2) är det 20 år sedan Olof Palme mördades.

För den som vill (åter)uppleva stämningarna och nyhetsrapporteringen från 1986 rekommenderas starkt Sveriges Televisions öppna arkiv på internet.

Gabriel Rodau

February 23, 2006 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (9) | TrackBack

02/20/2006

125 mäktigaste kvinnorna i näringslivet

Veckans Affärer presenterar sin lista över de 125 mäktigaste kvinnorna i näringslivet, med Gunilla Nordström, Annika Falkengren och Louise Julian i topp. En intervju i DN Ekonomi med Kinastationerade Nordström finns här.

Tove Lifvendahl

February 20, 2006 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (0) | TrackBack

02/15/2006

Blogg från demokratins inre

För några dagar sen startade miljöpartiet med Yvonne Ruwaida och Gustav Fridolin i spetsen en ny blogg. Till skillnad från Ruwaidas egen blogg som är av mer, låt oss säga privat karaktär, ska detta nya initiativ handla om arbetet i EU-nämnden. Jag väntar med spänning på att fler ska haka på trenden och öppna upp maktens inre hjärtkammare för inblick. Mer ”open-heart surgery” för folket helt enkelt.

//Björn Johansson

February 15, 2006 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (1) | TrackBack

Mellanösterns gåtor i barnets minneslabyrint

Oz
Amos Oz´s ”En berättelse om kärlek och mörker” (W&W, 574 s, 2005) var med rätta 2005 års stora översättningsverk. Utifrån självbiografiskt beträdda stigar från 40- och 50-talets Jerusalem ger Oz läsaren både ett judiskt familjeepos och en inträngande skildring av staten Israels födelse och inledande våndor. Med en passion och sinne för detaljer, dofter, sensuella möten ur barnets perspektiv som inte står Marcel Proust efter, förmedlar Oz en täthet och närvaro som snart får läsaren att känna sig som inackorderad i den ligga lägenheten med Amos som enda barnet.

Ur tolvåringens perspektiv förebådas den närmast ofrånkomliga katastrofen i form av modernas självmord, men vägen dit ger trådar av minnen till det tidiga 1900-talets judiska liv i Litauen och Ukraina, den sionistiska rörelsen under mellankrigstiden och staten Israels tumultartade födelse. Det handlar om Israels ständiga kamp att förena den nya statens ideal med klassiska judiska religiösa traditioner såväl som med det västerländska kulturarv som med särskild stolthet burits upp av judiska intellektuella från Europa. Amos Oz ger viktiga mosaikskärvor till förståelsen av dagens Israel och Mellanösternkonflikten; såväl som bidrag till de eviga livsfrågorna.

I en tid av allt snabbare tempo och krav på dramatik som påverkar alla kommunikatörer och berättare ger Oz ett exempel på att även motsatsen fungerar: Långsamhetens lov. Antidramatikens långsamhet ger sin särskilda gastkramande dramatik.

En mer konventionell dramatik, men verklighetsnära erbjuder filmen ”München” regisserad av Steven Spielberg, som gick upp på biodukarna den 10 februari. Inte utan moraliska undertoner skapas ett drama kring vad som hände efter massakern på de israeliska idrottsmännen vid olympiaden i München 1972.

Anders Lindberg

February 15, 2006 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (0) | TrackBack

02/06/2006

Världen har kommit till byn

Jordklot
Protesterna mot publiceringen av karikatyrerna av profeten Muhammed sprider sig och växer i styrka. I helgen angrep extremistiska grupper danska, norska och svenska ambassader och konsulat i Mellanöstern. Också företag drabbas, stora som små. Förra veckan meddelade Arla att man stänger en fabrik med 800 anställda i Saudiarabien och att 100 anställda i Danmark tvingas lämna sina jobb som följd av bojkotten av danska varor. I helgen tillkännagav Irans president att Iran kommer att säga upp alla ekonomiska avtal med länder där karikatyrerna publicerats. Enligt Dagens Industri utgör exporten till Mellanöstern omkring två procent av den totala svenska exporten, eller 23 miljarder kronor.

Den pågående konflikten är det senaste i raden av tydliga exempel på hur beroende företag är av att förstå sin omvärld. Näringslivets internationalisering och informationsteknikens utveckling är fenomen som definierar en värld där politik, religion och kultur påverkar alla företag, i alla branscher, av alla storlekar. Att förstå sin egen verksamhet är nödvändigt men inte längre tillräckligt. Händelser i omvärlden, ofta på ett helt annat plan än det företagsekonomiska, definierar förutsättningarna för varje verksamhet och bara genom förmåga att tidigt tolka tecknen kan företag skapa handlingsutrymme när förutsättningarna förändras.

Det är ännu inte klart vad bojkotten mot Arla kommer att få för ekonomiska konsekvenser men intresseorganisationen Svensk Mjölk är orolig för att priset Arla betalar till mjölkbönderna kommer att sänkas. Svenska bönder kan komma att tappa intäkter som följd av reaktioner i Saudiarabien mot bilder publicerade i en tidning i Danmark. Världen har kommit till byn. Och den har kommit för att stanna.

Lisa Gustafsson

February 6, 2006 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (1) | TrackBack